През май тази година сър Антъни Хопкинс отправи изключително силно и вдъхновяващо послание към завършващия випуск 2020. „Този мой пост бе за настоящото поколение млади хора, които в трудни времена продължат напред в живота без своите учители. Хрумна ми, защото историята на моя живот е история за вярата и визуализирания в представите ми успех. Аз действам така, сякаш всичко е възможно. Действам така, сякаш истински вярвам. Дори, когато се появят неизбежните съмнения, действайте така, сякаш е невъзможно да се провалите“, споделя сър Антъни Хопкинс. 

В последния ден на годината, когато този забележителен актьор, композитор, художник и мъдрец празнува достолепните 83 години, споделяме неговото съвършено послание за вярата, от която всички имаме нужда. 

Честит рожден ден, сър! 

(Anthony Hopkins in 360, 2011)

Хора от цял свят, където и да сте, знам, че преживявате трудни времена. Стар съм, живея отдавна и живея с оптимизъм… Но всички вие, млади хора, които се чувствате обезсърчени, сломени и отчаяни, повярвайте ми за едно – четох някъде, не помня къде – дали в Стария Завет, или у Кастанеда, за един шаман. Било е адска суша – умирал добитъкът, хората умирали в пустинята. Шаманът рекъл: „Копайте ровове, копайте ровове за дъжд!“. „Но дъжд няма!”, отвърнали хората. „Копайте ровове и дъждът ще дойде…”

Невярващите от вас навярно ще кажат: „О, това са безсмислици“. E, вярвайте в каквото искате… Това е рационалният ум. Не мисля, че рационалното върши добра работа в наши дни. Ирационалното, подсъзнателното ме е водило през целия ми живот. 

Когато бях малък, мечтаех да стана този, който съм сега. Може да съм имал прозрение, не зная. Не таях големи надежди, но всичко, за което мечтаех се случи. И днес вярвам, че ние можем да сгъстяваме времето, да го притегляме към себе си. И не става дума да бъдещето: „О, аз ще направя нещо догодина…”, това не съществува. Утрешният ден не съществува, следващият час не съществува. Това е само вероятност. Това, което можем да направим, е да притеглим времето в настоящето – сега, директно в слънчевия сплит, в душата.

Копайте ровове! Каквото и да сте намислили да правите, вярвайте в него, вярвайте, вярвайте. Дори да не вярвате, преструвайте се, че вярвате. Действайте така, сякаш вярвате. Това е силата, това е абсолютната сила. И ще стане…

Повярвайте на мен, стария глупак. Проработи в моя живот, ще проработи и във вашия. Никога не се предавайте! Вярвайте, вярвайте, вярвайте! 

Без значение какъв сте – атеист или агностик, вярвайте, вярвайте, вярвайте! 

Както вярвам аз.

Източник : Anthony Hopkins
Снимка:
Anthony Hopkins in 360, 2011, imdb.com