4 признака на безперспективните отношения

"Защото, като те гледам как ядеш, като те гледам как спиш..., изобщо като те гледам напоследък, ми се иска да ти разбия мутрата!" ~ Барбаба Роуз, "Войната на семейство Роуз"

"Основата на щастливия брак е приятелството с партньора ви", уверен е Джон Готман, професор по психология в Университета на Вашингтон и експерт в областта на семейните отношения. В продължение на 40 години, Готман е изучавал проблемите на брака, а заключенията и съветите си, професора издава в книгата "Седем принципа за успешен брак". Самият той споделя, че благодарение на дългогодишния си опит, 10-минутен разговор е напълно достатъчен, за да прецени с 90% точност, дали на съответната съпружеска двойка й предстои развод. Как Джон Готман определя това? В книгата си, той конкретизира четирите основни индикатора, които определят бъдещето на семейните отношения. Ето ги и тях.

КРИТИКАТА
Оплакването и недоволството – това са нормални неща. Критиката е много по-сериозно явление. То е свързано с нападки срещу личността на партньора, а не срещу действията, които той извършва. Партньорът не е хвърлил боклука и не е купил каквото сте му поръчали, например. Обяснението на другия партньор – случило се е, не защото е забравил, а защото е толкова лош човек – това е директно обвинение. Постоянната критика от страна на единия партньор е предпоставка за семеен проблем или развод. Това дава началото на непрекъснат порочен кръг. Съпругата критикува или обвинява мъжа си (или обратното), той или тя заемат отбранителна позиция, прекъсват общуването помежду си или прибягват към атака.

ПРЕЗРЕНИЕТО
Публични оскърбления, присвити очи, подигравки, словесни издевателства и злобни подмятания. Демонстрацията на презрително отношение под всякаква форма, е най-опасния от всички предвестници на Апокалипсиса в съпружеските отношения, защото носи в себе си отвращение. Ако през цялото време демонстрирате, че партньорът ви провокира у вас отвращение, решаването на каквито и да било проблеми става невъзможна мисия.

ОТБРАНИТЕЛНОТО ПОВЕДЕНИЕ
Да заемеш отбранителна позиция – това е един от начините да обвиниш партньора си. Звучи ето така: "Причината не е у мен, а единствено в теб.". Отбранителното поведение само задълбочава конфликтите - това е опасността, която то носи за брачните отношения.

МЪЛЧАНИЕТО
Прекратяването на разговорите. Издигането на "каменна стена". Мълчейки, вие не просто се дистанцирате от конфликта, а убивате отношенията, защото сте си тръгнали от тях емоционално.

Според Джон Готман, почти 70% от проблемите на семейните отношения, е невъзможно да бъдат разрешени по конкретни причини. Съпрузите воюват с години помежду си, не предприемат никакви стъпки за промяна, никой не си тръгва от връзката, никой не отстъпва, опитват се да променят другия. Често тези конфликти са свързани с фундаментални причини – особености на ценностната система, зададен социален модел. Всичко това е губене на време и душевни сили. Какво да правим с хората, които не можем да променим? Има само едно решение – приемаме ги такива, каквито са. Стига да можем.

Психологът Дан Уайлд, дава мъдър съвет в книгата си "След медения месец" – "Когато вие избирате партньор, с когото възнамерявате да живеете до края..., вие неизбежно се сдобивате с набор от различни проблеми, с които ви предстои да работите през следващите 10, 20, 30 или повече години".

Изображения: Franz Wesselman

20347 Преглеждания