Речта на един диктатор | Чарли Чаплин

"Великият диктатор"

Съжалявам, но не искам да бъда император. Това не е мое дело. Не искам да управлявам и владея никого. Бих искал да помагам по възможност на всеки – без значение какъв е – евреин, черен или бял. Ние всички искаме да си помагаме. Това е присъщо за хората.

Ние искаме да живеем чрез щастието на другите, а не чрез тяхното страдание. Ние не искаме да се мразим и презираме едни други. В този свят има място за всеки, а добрата Земя дарява изобилие на всички. Животът може да бъде свободен и красив, но ние сме загубили пътя. Алчността е отровила човешката душа, изпълнила е света с омраза и ни тласка към страдания и кръвопролития. Развиваме се бързо, но се затваряме в себе си. Голямото изобилие ни обрече на лишения.

Знанието ни направи цинични, умовете ни – груби и жестоки. Мислим твърде много, а чувстваме толкова малко. Нямаме нужда от повече машини, а от повече човечност. Нямаме нужда от повече интелигентност, а от повече доброта и нежност. Без тези качества животът би бил жесток, а ние – изгубени.

Самолетът и радиото ни сплотиха още повече. Самото естество на тези изобретения ни тласка към добротата, крещи за братство и обединение между всички хора по света. Дори в този момент думите ми достигат до милиони хора навсякъде – милиони отчаяни мъже, жени и малки деца – жертви на системата, която превръща хората в мъчители и ги заставя да затварят зад решетките невинни. За тези, които ме чуват казвам: Не се отчайвате!

Нищетата, надвиснала над нас, не е нищо повече от сянка на алчността, на огорчението на хора, които се страхуват от човешкия прогрес . Омразата ще отмине, диктаторите ще умрат и властта, която са отнели от хората, ще се върне отново при тях. И докато хората умират за свободата, тя никога не ще загине.

Войници, не се оставяйте да ви водят хора, които ви презират и поробват, направляват живота ви и ви казват какво да правите, мислите и чувствате! Които ви третират като добитък и да ви използват като пушечно месо. Не се давайте на тези чудовища – хора–машини, хора без сърца! Вие не сте машини! Вие не сте добитък! Вие сте хора! Носите любовта към хората в сърцата си. Вие не мразите – само необичаните и безсърдечните мразят.

Войници, не воювайте за робство! Борете се за свобода! В глава 17 на Евангелието на Лука, е казано, че Царството божие е в самите нас. Не в един човек, не в група хора – а във всички! Във вас! Вие, хората, притежавате силата – силата да създавате машини. Силата да създавате щастие! Вие, хората, можете да направите този живот свободен и красив, да го превърнете в невероятно приключение. Нека тогава в името на демокрацията, използваме тази сила – нека се обединим!

Нека се борим за един нов, по-добър свят, който ще даде на хората шанс да работят, на младите ще осигури бъдеще, на възрастните – сигурност.
С тези обещания безочливи хора се издигат на власт. Но те ви лъжат! Те не изпълняват обещанията си. И никога няма да го направят! Диктаторите освобождават себе си, но поробват народа си. Нека се борим за да изпълним дадените обещания! Нека се борим и освободим света! Да премахнем всички национални граници! Да прогоним алчността, омразата и нетолерантността.

Нека се борим за свят на разума, свят, в който науката и прогреса ще донесат щастие на всички. Войници, в името на демокрацията, нека се обединим!

Чарли Чаплин

Снимки: The Great Dictator

26930 Преглеждания