Срещата на две влюбени души 22 години след тяхната раздяла

През 2010 година в Myзеят на модерното изкуство в Ню Йорк (MoMA) световноизвестният в артист Марина Абрамович провежда поредния си пърформанс "Артистът присъства" ("The Artist Is Present").

Родена през 1946 година в Белград, Югославия, Марина Абрамович се радва на огромен професионален успех през последните година в Америка, а "Артистът присъства", които тя осъществява, е най-голямото изложение на изпълнителско изкуство в историята MoMA.

В продължение на 3 месеца или общо 736 часа и 30 минути тя се среща с всеки, който пожелае да общува невербално с нея. Марина споделя едноминутни срещи, като се взира в очите на напълно непознатите хора, изкушили се да седнат срещу нея. Близо 100 000 души се възползват от възможността да видят изключително популярната Марина Абрамович и да участват в провокативния пърформанс. Един от тях е Улай Лейсипен, нейната голяма любов.

Двамата артисти имат страстна връзка в началото на 70-те години на миналия век. Представят заедно зрелищни пърформанси, посветени на интимността между двама влюбени. Когато усещат, че раздялата им наближава, те организират един последен такъв и го наричат "Любовниците". През 1988 г. двамата тръгват от двата края на Великата китайска стена и се срещнат по средата. Прегръщат се за последно и се разделят...

Те се виждат отново през 2010 г., когато Улай сяда на стола срещу Марина, без тя да знае. Вижте какво се случва...

Източник: openculture.com
Снимки: comicsbulletin.com, pbs.org, flickr.com 

9594 Преглеждания