Провал ли? Не, само временен неуспех

За хората, които не се отказват от мечтите си и градят от неуспехите победи – с кураж, вяра и постоянство.

(Charles Robert Darwin, 1883, by John Collier)

Имайте предвид, че:

Когато Чарлз Дарвин, бащата на еволюционната теория, се отказал от кариера в медицината, баща му отбелязал: „Нищо друго не те интересува, освен пушката, кучетата и ловенето на плъхове." В своята автобиография Дарвин пише: „Всички мои учители, а и баща ми, ме смятаха за съвсем обикновено момче, с интелигентност доста под средното ниво."

След първите пробни снимки на Фред Астер за киното, в бележките си режисьорът на „Метро Голдуин Майер", който провеждал изпита през 1933 година, е написал: „Слаб актьор! Леко плешив! Може малко да танцува!" Астер държал тази паметна бележка над камината в дома си в Бевърли Хилз.

Един експерт казал за Винс Ломбарди: „Притежава минимални познания по футбол. Липсва му мотивация."

Когато Питър Дж. Даниъл бил в четвърти клас, неговата учителка, господа Филипс, постоянно му повтаряла: „Питър Дж. Даниъл, за нищо не те бива, ти си некадърник и нищо добро няма да излезе от теб." До двадесет и шестгодишната си възраст Питър бил напълно неграмотен. Един негов приятел останал цяла нощ с него и му прочел „Мисли и забогатявай". Сега той притежава уличните ъгли, където някога се е бил, и току-що публикува последната си книга „Госпожо Филипс, вие сгрешихте!"

Семейството на Луиза Мей Алкът, авторката на „Малки жени", я карало да стане прислужничка или шивачка.

(Ludwig van Beethoven by Ferdinand Georg Waldmueller, 1823)

Бетовен държал цигулката несръчно и предпочитал да свири свои собствени композиции, вместо да усъвършенства техниката си. Учителят му смятал, че от него композитор няма да излезе.

Родителите на известния оперен певец Енрико Карузо искали той да стане инженер. Учителят му казал, че изобщо няма глас и не може да пее.

Уолт Дисни бил уволнен от редактора на някакъв вестник, защото му липсвали идеи. Преди да изгради Дисниленд, Уолт Дисни няколко пъти банкрутирал.

Учителите на Томас Едисон казвали за него, че е твърде глупав, за да научи нещо.

Алберт Айнщайн проговорил едва на четири години, а започнал да чете едва на седем. Учителят му го описва като дете „с бавен ум, което не общува, носи се по течението и е потънало в глупавите си мечти." Бил изключен от училище и не бил приет в Политехническото училище в Цюрих.

Луи Пастьор имал среден успех и от двадесет и две възможни точки по химия, той получил едва петнадесет.

Исак Нютон се справял много зле в началното училище.

Бащата на скулптора Роден казал: „Синът ми е идиот." Спечелил си славата на най-слабия ученик, Роден три пъти се провалял на изпити за художественото училище. Чичо му все повтарял, че е неподатлив на обучение.

(Николай Николаевич Ге, „Портрет писателя Льва Николаевича Толстого”, 1884)

Лев Толстой, авторът на „Война и мир", отпаднал от лицея поради слаб успех. Описвали го като ученик, който „не може и не желае да учи".

Работодателите на Ф. М. Уулуърт в магазина за дрехи и текстил казали, че той не можел да проумее, че трябва да изслушва търпеливо клиентите.

Хенри Форд пет пъти се провалял и банкрутирал, преди да успее.

На бейзболиста Бейб Рут, смятан в спортните среди за най-великия атлет на всички времена и известен с рекордния брой отбелязани точки в първенството на страната, принадлежи и рекордът за неуспешни удари.

Уинстън Чърчил не успял да завърши шести клас. Станал министър-председател на Англия едва на шестдесет и две години, след като цял живот бил преследван от поражения и е трябвало да преодолява всевъзможни препятствия. Най-значителния си принос за страната дава едва на преклонна възраст.

(The Death of Socrates, 1787, by Jacques-Louis David)

Осемнадесет издатели отхвърлят историята на Ричард Бах „Джонатан Ливингстън Чайката", разказваща с 10 000 думи за една необикновена чайка, преди най-накрая „Макмилан" да я публикува през 1970 година. Около 1975 година само в Съединените щати продажбите надхвърлят повече от седем милиона екземпляра.Сократ бил наречен: „Неморален тип, който развращава младежта."

Ричард Хукър работил седем години върху хумористичния военен роман М.A.S.H. „Военнополева болница", но той бил отхвърлен от двадесет и един издатели. След като „Мороу" се решава да го публикува, той става изключителен бестселър, дал живот на зашеметяващ филм и изключително успешен телевизионен сериал.

Джак Канфийлд и Марк В. Хансен
От „Пилешка супа за душата
", изд. Кибеа

8169 Преглеждания