Знаел, че когато целуне тази девойка, умът му никога вече не ще блуждае, както умът на бога ♥ Великият ГЕТСБИ

"Решил съм да напиша нещо различно - нещо необикновено, красиво, простичко и същевременно заплетено..." ~ Скот Фицджералд, 1922 г., за замисъла на "Великият Гетсби"

Джей Гетсби се къпе в "американската мечта" и притежава всичко - младост, стил, власт, пари, хорско обожание. Едно единствено нещо липсва в пищния му разточителен живот - любовта. Незабравената, чистата, недостижимата - Дейзи, любимата, която вече принадлежи на друг мъж.

"Великият Гетсби" на Франсис Скот Фицджералд е много повече от историята на една любов, разпаднала се, преди да се осъществи. Това е роман за дръзкия възход и шеметното сгромолясване, за крехката сила на парите, за амбицията, успеха и надеждата чрез тях да се спечели щастието и да се постави ново начало; а също и пленителна картина на двайсетте години от XX век, годините на джаза и "изгубеното поколение".

"Великият Гетсби" заслужено присъства в Топ 10 на най-добрите англоезични романи. А ние споделяме някои от най-ярките цитати от творбата на Фицджералд – многократно изкушавала Холивуд да пресъздаде тази великолепна история на големия екран.


F. Scott Fitzgerald (1896 ~ 1940)

Никакъв огън, никаква сила не може да унищожи онова, което човек къта в бленуващото си сърце.

Вярвам, че животът може да бъде видян много по-добре, когато го наблюдаваш през един-единствен прозорец.

И така със слънцето и разлистването на листата по дърветата, точно както нещата растат бързо във филмите, имах странното убеждение, че животът започва отново и отново с лятото!

Винаги е тъжно да гледаш с нови очи на неща, към които вече напълно си се приспособил.

О, аз обичам многолюдните сборища. На тях е тъй уютно. Когато хората са малко, няма никаква интимност.

Голямо предимство е да не пиеш, когато си сред големи пиячи. Можеш да си държиш езика и освен това можеш да избираш момента на своите собствени лудорийки - да ги вършиш, когато всички са толкова слепи, че или не виждат, или не дават пет пари.

Всеки подозира у себе си поне една от основните добродетели и ето моята: аз съм един от малкото честни хора, които някога съм познавал.

Сърцето му забило по-бързо и по-бързо, когато бялото лице на Дейзи се надигнало до неговото. Знаел, че когато целуне тази девойка и слее завинаги неизразимите си мечти с нейното тленно дихание, умът му никога вече не ще блуждае, както умът на бога. Така той зачакал, ослушал се още миг в камертона, ударен в една звезда. Тогава я целунал. При докосването на устните му тя разцъфнала за него като цвете и въплъщението на мечтите му било пълно.

Това е най-доброто нещо, което едно момиче може да бъде на този свят - красива малка глупачка.

Те си отидоха без ни една дума, откъснати от нас, като случайни хора, изолирани - подобно на призраци - дори от съчувствието ни.

Гетсби вярваше в зелената светлина, блаженото бъдеще, което година след година се отдалечаваше от нас. Днес то ни е избягнало - нищо, утре ще тичаме по-бързо, ще простираме ръце по-далеч...И едно прекрасно утро... Тъй се борим с вълните, кораби срещу течението, непрестанно отнасяни назад в миналото.

Снимка: imdb.com

14202 Преглеждания