Вместо да се отказвате, направете крачка назад ~ Джия ДЖИЯНГ

Човек получава отказ само защото още не е срещнал този, който ще каже "да".

"Болката от провала е съвсем реален химичен процес, който оказва влияние на човешкия мозък", пише Джия Джиянг в една от книгите си, посветени на провала. Според него, винаги трябва да помним, че "нито провалът, нито успехът са окончателни или пък показател за качеството на една идея". 

Когато човек не е уверен в себе си, той е в непрестанно очакване, дори и от страна на най-близките си хора, че ще бъде отхвърлен.

Да адресирате идеята си към много и различни хора е много по-полезно, отколкото да се опитвате да убеждавате за милионен път един и същи човек, за който тя въобще може да не е интересна.

Във военното дело има голяма разлика между отстъплението и бягството. Отстъпленията обикновено са временни. Войските се оттеглят, за да се прегрупират, за да усилят позициите си или за да променят тактиката. А бягството е пълното разпадане на силата и морала на войската. Вместо да се отказвате, направете крачка назад и и опитайте отново, но при променени обстоятелства. Аз наричам това "превключване".

Ако отказват да ви наемат на работа, можете просто да си тръгнете или да помолите да ви препоръчат на друга позиция, която ви харесва. Ако някой направи на пух и прах презентацията ви за някакъв нов продукт, можете да пожелаете да бъдете прехвърлени в друг отдел или пък да я презентирате пред друг клиент. Когато имате възможност да направите крачка назад и да поддържате безпристрастно отношение, можете с достойнство да приемете отказ, вместо да бягате.

Човек получава отказ само защото още не е срещнал този, който ще каже "да".

Отказът е просто мнение.

Разбрах, че провалът е нещо като човешко взаимодействие, при което решението зависи от поне двама души.

Смехът има аналгетични свойства! Смехът може да се сравни с двойна доза обезболяващи.

Болката от провала е съвсем реален химичен процес, който се осъществява в човешкия мозък.

Не искаме нищо от никого и това убива нашите мечти, стремежи и отношения с хората. Ставаме прекалено скромни и боязливи, убеждаваме се, че не е добре да разстройваме хората, че няма да чуем "да" просто така, за нищо, че ще си кажем какво искаме, "когато му дойде времето", но този подходящ момент никога не идва. Ние сами се мамим само по една проста причина: искаме да избегнем отхвърлянето.

Най-често отказът може да бъде сравнен с "Магьосникът на Оз". Ние треперим от страх пред отказ, когато искаме повишение, каним някого на среща или се опитваме да инвестираме в бизнес. Струва ни се, че огромната дума "не" ще ни обвие в облак от дим и огън. Очакваме, че ще бъдем ужасно наранени. Но в действителност отказът почти никога не е толкова ужасен. Дори да не получим това, което искаме, не губим нищо. Много рядко всъщност е заложен животът ни.

Успех се постига не само с помощта на някакъв специален талант, а също и със способността да понесете стотици откази, докато накрая не получите съгласие.

За да намерите идея за стартиране, не е нужно да мислите за идеите за стартиране. Опитайте се да обърнете внимание на съществуващите проблеми, а още по-добре - на проблемите, които имате.

Колкото по-голям беше броят на провалите, които бях готов да понеса, толкова по-ценни бяха нещата, които постигнах.

Джордж Бърнард Шоу вярва: "Всички велики истини са започнали като богохулство". Махатма Ганди казва: "Първо не те забелязват, после ти се присмиват, после воюват с теб. А след това ти побеждаваш."

Работата е в това, че всеки решава какво значение да придаде на отказа. С други думи, думата "не" ще има само това значение, което вие й придадете. Можете да възприемете отхвърлянето както в положителна, така и в отрицателно светлина, всичко зависи от вашия възглед за това "не".

Повечето хора не искат да се показват в негативна светлина и затова по-скоро не биха ви отказали за втори път, ако сте поискале нищо малко преди това. Благодарение на това успешните преговори, които завършват в полза на двете страни, изискват готовност за компромис, а не да настоявате до последно.

Някои хора казват "не", но го правят така, сякаш казват "да", което си е перфектният отказ. Поуката е, че ако трябва да откажете нещо на някого, правете го с уважение.

Нужно е да погледнете отказа право в лицето и да осъзнаете, че самият той с нищо не може да ви навреди, с нищо не може да ви помогне, всичко зависи от вашия възглед за думата "не". Разликата е в отношението. Неуспехът по дефиниция е неприятен. Ако се отнасяте към него като към препятствие, удар на съдбата или причина да захвърлите всичко, нека е така. Но ако намерите смелост да направите крачка назад и да погледнете ситуацията от различен ъгъл, ще научите много. Например, че отказът изобщо не е лошо нещо. Той е като ястие - може да горчи или пък да се топи в устата ви, - зависи само от това как ще го сготвите.

Източник: knigikratko.ru
Снимка: TED.com

7671 Преглеждания