Най-интересните разговори с любимия Радичков от началото на 60-те до средата на 90-те години излизат в специално издание. Книгата „Йордан Радичков. Интервюта“ представя 24 разговора за телевизия и печатна преса със снимки из живота на автора.

„Нашият народ е наименувал всяко дръвце, всяка трева и цвете, всяка горска поляна, птица, всички скалии могили, и долищата, и горските бранища. По този начин ние сме уважили всеки кът и всяка част от земята ни, дали сме име на всичко, тъй както се дава име на всяка част от човешкото лице, очи било, вежди било, скули,уши, чело и така нататък. Затуй мисля аз, че трябва да продължаваме да гледаме земята си, както се гледа човешкото лице - право в очите... И да внимаваме, ако това лице почне да се загрозява. Защото, ако загрозяваме него, то всъщност ние собственото си лице загрозяваме и ще осъмнем един ден всичките сипаничави.“

Йордан РАДИЧКОВ 

...

„Йордан Радичков. Интервюта“ събира най-интересните разговори с писателя в период от началото на 60-те до средата на 90-те години. Книгата представя 24 разговора за телевизия и печатна преса и снимки из живота на автора.

Разговорите с интервюиращите, които споделят, че за да интервюираш Йордан Радичков, се иска голям кураж исигурно немалка доза лекомислие“ представят една изключително картина на личността на писателя. Отговорите на всевъзможните въпроси идват винаги поднесни с известното чувство за хумор на автора и голямата му любов към човека. 

Заедно с това пред читателя се оформя едно своеобразно картографиране на творчеството на писателя. В разговорите той споделя бъдещи творчески планове, обсъжда прозаични текстове и пиеси и споделя някои малко известни факти около живота и творчеството си. 

Сред отговорите на писателя се промъкват и като на пръсти и героите на Радичков, които заедно с авторовия глас сядат на масата на живота, за да разсъждават по големите въпроси на битието. И тук, една от главните роли в разговорите заема селото, родната земя на автора и разбирането за нея и нейните жители.

„Човек трябва да е убеден,че има огромни сила и енергия у себе си, че може да хване целия свят ей тъй, в шепата си, че вода да пусне. И колкото повече съхрани това безумие, този оптимизъм и огромна вяра - толкова по-дълго ще съхрани себе си. Естествено, животът взема ръбовете, позаглажда, както се заглаждат речните камъни, но колкото по-дълго е това единоборство с всичко, което се изпречва по пътя му, толкова по-далеко стига човекът.“

* Представянето ще се състои на 21 април от 14 часа в ефира на БНТ в предаването „Библиотеката“.

Снимки: izdatelstvonike.com