„Репутацията е маска, която ни се налага да носим точно така, както панталоните и сакото.” ~ Бърнард ШОУ

Човек рядко излиза от детството си напълно невредим. Повечето от нас се научават да се защитават чрез защитни механизми и с личностни черти, които гарантират нашата безопасност в света. Като възприемаме определени поведенчески модели, ние несъзнателно или съзнателно търсим сигурност и стабилност. Носим различни видове маски, за да не се нараним твърде много. Маските ни пазят като броня, но могат да попречат на отношенията ни с най-близките ни хора. Ако осъзнаем каква защита сме свикнали да използваме, можем да започнем лекуваме стари рани и да се наслаждаваме на истинска близост с хората, на които държим. И макар че нашите защитни стратегии да са толкова разнообразни, колкото и нашите личности, все пак ще отбележим 10-те най-типични маски.

(Self-Portrait with Masks, 1899, James Ensor (1860-1949), Menard Art Museum, Komaki, Japan)

Готиният 
С цялото си поведение този човек дава да се разбере, че ще остане спокоен във всяка една ситуация. Той остава невъзмутим по време на конфликт или хаос, демонстрирайки самообладание на тибетски монах. Но под повърхността се случва едно от двете неща. Неговите затворени емоции рано или късно водят до нервен срив или периодично той натиска освобождаващия клапан и изпуска парата, когато никой не го вижда. Спокойният и невъзмутим шеф може да избухне и да се развика на касиерката в супермаркета или да изпрати унищожителен имейл на асистента си, заради незначителна грешка, която е допуснал. Но и в този случай той контролира ситуацията и знае кого да избере за ролята на грешника. 

Шегаджията
Хуморът е брилянтен защитен механизъм. Ако се смеете, значи вече не плачете, макар че понякога смях и плач си приличат. Хуморът може да предотврати сближаването, да не позволи на хората да се доближат до вас прекалено близко и да разберат какво ви е на душата. 
Особено в сарказма се корени болка и това не остава без последствия. Шегаджията се шегува, за да не стане разговорът твърде дълбок и реален, за да избегне дискусиите и искрените мнения. Неспособен да изслуша партньора си докрай, той си слага маската на шегаджията и така избягва конфротацията и затваря темата. Но не решава проблема. Неговите шеги са защитният му щит. Свикнал да се шегува по всеки повод, той не допуска никого много близко и остава самотен.

Старателният изпълнител
Някои хора несъзнателно стават перфекционисти като защита срещу унищожение. Ако всичко е направено правилно, тогава техният свят не може да се разпадне. Похвалите и наградите са приятните моменти в живота на вечния отличник, които му дават известно временно облекчение. Но тревогата, че нещо може да не е идеално, остава негов спътник - това е обратната страна на тази маска. В живота и отношенията на перфекциониста винаги присъства страхът от грешка. В партньорските отношения неговите позитивни и пробивни качества - упоритост, страст в работата, но и липса на доверие, понякога могат да му изиграят лоша шега, поставяйки бариера между него и близките му. 

Мъченикът
Повечето от нас познават поне едни човек мъченик, който самоотвержено "спасява" света и е готов на всякакви жертви заради близките си. От една страна, такива хора са способни да обединят семейството си със своето състрадание и безкористни действия, но от друга - могат да отблъснат хората, които обичат, с постоянните си разкази за своите жертви, понякога дори преувеличени. Те вършат добро и веднага правят от това драма. Това е техният защитен щит от самите хора, на които помагат. Мъченикът се стреми да заеме своето място в света и вярва, че може да го направи само ако играе най-важната роля в нечий живот. Това обаче кара хората да се чувстват неловко и внася в отношенията дискомфорт. 

Побойникът
Всъщност всеки колектив, в който ни се е налагало да работим, е нещо като пети клас по време на междучасие. Училищният двор е пълен с всякакви хулигани, побойници от всички видове. Техните методи на контрол могат да бъдат и фино, леко манипулиране, за да ви накара да му обърнете внимание или агресивен натиск, стигащ дори до използване на груба сила. Въпреки че побойникът изглежда непробиваем, раздавайки заповеди наляво и надясно и установявайки своите правила и ред, зад тази маска се крие неувереност и страстна жажда за признание. Побойникът толкова силно се нуждае от уважение и признание, че е готов да ги получи на всяка цена, нарушавайки правата и чувствата на другите.

Контролиращият
Контролиращият особняк използва ред и власт, контролирайки всичко и всички, за да удовлетвори чувството си за сигурност. Щом се увери, че всичко е на мястото си, той се освобождава от страха си от неизвестното, от неяснотата, от несигурността. Той не изпуска никого от погледа си и поема отговорност за всички около себе си, дори когато те не искат това. Лесно ще го разпознаете в момента, когато нещо тръгне не така, както той е планирал

Самоосъждащият се
Това е хроничен случай на човек, страдащ от неувереност в себе си, изпитващ несигурност, той неволно внушава на другите негативно отношение към себе си. Може би несъзнателно той бърза да се самоунижи, да се нарани, преди това да направи някой друг, защото вярва, че така ще се спаси от беди и разочарования. Неговото самоосъждане е защитният механизъм, чрез който той избягва всякакъв риск от близки отношения.

„Много приятен човек” 
Той е готов на всичко, за да спечели одобрението на хората около него, защото чувството му за идентичност до голяма степен се основава на оценката на другите. Неговите ценности често пъти се колебаят дори в рамките на един ден в зависимост от обстановката; той търси външни източници, за да подтвърдят кой е той. Този тип маска постоянно търси съветите на приятели, лекари, експерти, колеги и ментори, защото му липсва силна основа. Лесно се влияе от мнението на другите, трудно взима решения.

Интровертът
Боязливият човек или интровертът панически се бои от провал и отхвърляне. По-скоро би страдал от самотата, отколкото да рискува и да направи нещо, което няма да се хареса някому. Подобно на перфекциониста, човекът, който се крие зад тази маска, смята, че всичко, което се казва и прави в този свят, трябва да бъде съвършено. Той се изчервява лесно, смущава се лесно, мълчи и не говори много от страх да не каже нещо грешно. 

Купонджията
или социалната пеперуда Въпреки, че животът й е купон, социалната пеперуда е вътрешно самотен човек. Той компенсира чувството на несигурност с дарбата си да дърдори, прескачайки от тема на тема. Той има много познати, но малко истински приятели, ако има такива изобщо. Въпреки че календарът му е пълен с покани за светски мероприятия, животът му няма смисъл. Той поддържа своите разговори повърхностни, защото по-дълбоките диалози могат да издадат неговата тревога или да разколебаят уверената му личност. Или по-просто казано, неговият единствен талант са светските беседи.

Източник: margaritta.net
Картина: Self-Portrait with Masks, 1899, James Ensor (1860-1949), Menard Art Museum, Komaki, Japan - wikiart.org