"Град на мъртвите" - снимки на семейства, които живеят насред гробищата на Кайро

В своят проект "Град на мъртвите", иракско-канадската фотожурналистка Tamara Abdul Hadi документира живота на семействата, живеещи в гробището на Баб ал-Наср в Кайро. За последните 60 години, поколения са пребиваващите в този мюсюлмански некропол, цели семейства живеещи сред своите починали предци. Децата са родени тук и отгледани в руините на гробището. Те посещават училища наблизо и дори работят в района. Такива незаконни селища, като града на мъртвите, датират от 80-те години на миналия век.

Тези особени по своето място бедняшки квартали са съставени от Баб ал-Наср и четири други големи гробища, където в момента се помещава население от зашеметяващите 500 000 души. Обитателите напрактика живеят малко над мъртвите, тъй като много от гробниците са структурирани като надземни жилища. Традиционната практика в Кайро предписва четиридесет дни на траур след погребението на близък човек; за насърчаване на близостта с починалия, този процес често се извършва в помещения, построени върху подземни гробници.

Днес, градът на мъртвите е адаптиран към съвременния живот, гробища, чието предназначение е променено в квартал с къщи. С годините са изградени и нови структури от дърво и алуминий. Предвид ограничените ресурси на тези общности, живота в града на мъртвите е труден, с много членове на семейството, живеещи в единични стаи или под навеси, без достъп до течаща вода и електричество.

Чрез обектива Abdul Hadi, обаче, некрополът се очертава като една жизнена и устойчива, макар и тя незаконна общност, оцветена от надежда и силно чувство за семейна история. Този квартал може да е наречен „Града на мъртвите", но тук той прелива с живота, с мощна жизненост и силно вкоренени в спомени от миналото хора.

"Това е гробище на живите", казва един от жителите, Mohammed Abdel Lateef.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

7411 Преглеждания