Хелоуин почти дойде. Въпреки че е само една нощ в годината, той е един от най-големите и най-обичани празници в Северна Америка. Жителите там не пестят пари за костюми, бонбони и декорации, всички участват в подготовката събитието. Основната цел е не само да се представят оригинални костюми, но също така и да изплашат всичко живо. Хората се обличат като измислени, кръвожадни същества и ужасяват минувачите.

По света обаче има много държави, които възприемат Хелоуин като ден на уважение към починалите, а не просто като един щастлив празник на маскарада. Нека направим едно околосветско пътешествие и да видим как празнуват различните култури.

Австрия

terraoko-2014102204-1

В Австрия на празника на Хелоуин хората оставят вода, хляб и една запалена лампа на масата точно преди лягане. Смята се, че това е нощта, когато мъртвите души се връщат на Земята. Австрийските католици използват това време, за да отпразнуват Seleenwoche, известен също като седмица на Вси Светии, между 30 октомври и 02 Ноември. Традицията повелява още семействата да украсяват гробовете на своите близки с фенери и венци.

Китай

terraoko-2014102204-2

В Китай Хелоуин се нарича Дън Цзе и се провежда всяка година. На този ден китайците поставят храна и вода пред снимките на свои починали роднини. Също така запалени огньове и светлини горят с надеждата да покажат пътя на духовете обратно към Земята. В будистки храмове правят хартиени лодки, наречени "лодки на закона", които по-късно през нощта биват запалени. Това се прави по две причини: за да почетат мъртвите и да освободят духовете, така че те да могат да се изкачат на небето.

Англия

terraoko-2014102204-3

Вместо тикви, англичаните правят фенери от цвекло. С тях децата обикалят съседските къщи и искат лакомства. В някои региони на Англия светещите цвекла оставят цяла нощ пред вратата на къщата, за да гонят злите духове.

Франция

terraoko-2014102204-4

Хелоуин не е особено популярен празник във Франция. До 1990 г. той изобщо не е отбелязван там. Дори днес, когато маскарадната треска е обхванала цял свят, за много семейства във Франция това е просто един обикновен ден.

Ирландия

terraoko-2014102204-5

Повечето хора смятат, че Ирландия е домът на Хелоуин. Традицията тук не е много по-различна от тази в Америка. Децата, облечени в страшни костюми, обикалят съседите и искат бонбони. Особено популярна през този ден е и играта "Snap-Apple" – ябълка, завързана за дърво, около която децата скачат, опитвайки се да отхапят парче.

Мексико

terraoko-2014102204-6

В Мексико, Хелоуин се нарича " El Dia De Los Muertos" или дните на мъртвите. Събитието започва от вечерта на 31 октомври и завършва на 02 ноември. През тези дни хората ходят на пикник близо до гробовете на мъртвите се роднини и остават там цял ден. Вярва се, че това е периодът, когато душите слизат за малко обратно на Земята, затова близките оставят лакомства и любимите на починалите храни и напитки, за да могат те да се подкрепят след дългия път.

Япония

terraoko-2014102204-7

Японците не празнуват Хелоуин като американците. Вместо това те наричат този празник Мацури или Урабон - посветен на духовете на предците им. Стотици, дори хиляди фенери са пускани по течението на реките в чест на дедите им.

Филипини

terraoko-2014102204-8

Във Филипините, както повечето страни, Хелоуин е по-фокусиран върху мъртвите. Въпреки че влиянието на американския Хелоуин постепенно започва да се разпространява и по тези земи, традицията на местния празник все още ще е силна. Хората ходят от къща на къща и пеят песни за душите, които гният в чистилището, а в замяна искат храна или пари.

Източник и снимки: Terraoko.com