Майк Тайсън | „Антидепресантите са ми нужни единствено, за да не избия всички вас.“

През ноември 1986 г., двадесетгодишният Майк Тайсън става най-младият световен шампион тежка категория в историята на бокса. Няма и следа от плахото момче, тормозено от по-големия си брат и малолетните улични банди на Бруклин. Когато е на 10, един хулиган откъсва главата на любимия му гълъб – случка, която изважда наяве другото лице на Майк – безмилостен и готов да се бие до смърт. По време на поредния престой в поправителен дом за непълнолетни, Тайсън се запознава с великия Мохамед Али – съдбовна среща, която очертава пътя пред него. Яростта, която тече във вените му, ще бъде двигател на най-грандиозните победи, и най-мрачните мигове в живота на боксьора. Майк Тайсън печели 50 от изиграните 56 мача в кариерата си и 44 пъти праща противниците си в нокаут. Същински разярен бик - на ринга и извън него. Безкрупулен, неконтролируем, озверял, през 1997-а, Тайсън сътворява най-грозния скандал в историята на бокса – по време на мача си с Ивендър Холифийлд, той отхапва част от ухото му. Смъртоносният му ритъм на живот го праща в затвора за 3 години (за изнасилване). Следват времена на пълен банкрут, опустошителна депресия, много алкохол, наркотици и антидепресанти. Но нищо не е по-страшно от нелепата смърт на 4-годишната му дъщеричка (дете от втория му брак). Болката Тайсън лекува по свой начин – едва 11 дни след трагичния инцидент, той минава под венчило за трети път. На 48 години, легендарният боксьор продължава да се бори с демоните в себе си и признава: "Имам емо­ционални и ментални проблеми, с които искам да се справя. Битката не е завършила, но мисля, че ще я спечеля". Гълъбите все още са най-добрите му приятели.

7

КОГАТО ГЛЕДАТЕ как разбивам черепа на някой, нима това ви харесва?!

НАСТОЯЩАТА СВОБОДА – това е да нямаш нищо. Бях много по-свободен, когато нямах и цент. И знаете ли какво правех? Надявах една стара шапка, парцаливите си дрехи и отивах на улицата да прося.

ПОНЯКОГА ДОРИ НЕ ЗНАЯ, кой по дяволите съм аз. Майка ми говореше, че мой баща е Джими Киркпатрик, но в свидетелството ми за раждане е написано – Пърсъл Тайсън. Много е странно това усещане – на 38 години, да гледаш в паспорта си единствено, за да разбереш кой е баща ти.

АЗ НЯМАМ никакви психически проблеми – само емоционални.

В ЗАТВОРА, бях затрупан от всякакви дебели книги. Толстой е наистина голям пич. Този всеки трябва да го чете.

2  3

КОГАТО СЕ БИЯ с някого, аз искам да взема волята му. Искам да взема смелостта му. Искам да изтръгна сърцето му, и да му покажа как изглежда то.

НЯКОЙ ДЕН сигурно ще се предам. Моя живот е предрешен – така е замислен. Аз нямам бъдеще. Не харесвам външният си вид и това, как се държа с хората. Никога няма да бъда тази част от обществото, която трябва да стана.

МОГА ДА НАПЪЛНЯ "Медисън Скуеър Гардън" просто като мастурбирам.

АЗ СЪМ МЕЧТАТЕЛ. Мечтая да достигна звездите. Но дори да се размина с тях, все едно – ще загребвам облаците с пълни шепи.

НЕЗАВИСИМО, че тоя тип Хемингуей е бил фашист и гадна расистка свиня, той е бил прав за едно нещо, което ми е заседнало в главата – човек може да бъде унищожен, но не и победен. Не трябва да се оставяме да ни побеждават. В това вярвам аз.

ЕДИН ДЕН СЕ СЪБУДИХ и видях, че моят любим гълъб Юлий е мъртъв. Бях опустошен. Затова реших да превърна пръчката, на която стоеше в кафеза, в дръжка за стикбол. Това беше моят начин да му отдам почит. Оставих пръчката на верандата и влязох да взема инструментите. Когато се върнах, видях как един уличен чистач, прибира пръчката в боклука. Докопах го и му бих един прав.

9

ГОВОРИЛ СЪМ С ИМАМ, говорил съм със свещеник, говорил съм с равин, говорил съм с преподобен – говорил съм със всички. Но съвсем не искам да бъда светец. Искам да помагам на хората и от време на време, да се занимавам със секс.

СЕГА ВСИЧКО Е В МЪГЛА  след като бях Мистър Тайсън, голямата клечка. Облаците се сгъстиха, всички се отказаха от мен. Някои си отидоха, други сам прогоних. Цялото ми семейство се пресели в другия свят. Аз нямам никого. Когато това интервю излезе, направете си труда да отбележите, че аз съм най-глупавият боксьор в цялата история.

НЕ РАЗБИРАМ ХОРАТА, които искат да отърват градовете от гълъбите. Нито един гълъб досега, не е докоснал човек с лошо.

НИКОГА НЯМА ДА БЪДА ЩАСТЛИВ. Сигурен съм, че ще умра в самота. И така искам. Прекарах в самота целия си живот – сам, заедно със своите тайни и болка.

СМЪРТТА НИКОГА не може да се сравнява с живота. Няма нито едно доказателство, че тя е по-добрият избор. Докато си жив, длъжен си да живееш.

5  4

Снимки: saintheron.com, pinterest.com

35917 Преглеждания