Лавандула | Ароматът на доверието

"Има няколко неща, които научих в живота – винаги хвърляй сол през лявото си рамо, дръж розмарин покрай градинската порта, посади си лавандула за късмет и се влюбвай винаги, когато можеш".

Алис Хофман | "Приложна магия"

11lavender 12lavender

Ароматът на лавандула не само способства релаксацията, но и укрепва доверието в отношенията между хората. До този извод стигнаха учените от Университетът Лейдън, Холандия. По тяхно мнение, резултатите от тези изследванията могат да бъдат полезни и да се използват благотворно при водене на преговори и при отборните спортове. За да изучат влиянието на ароматите върху емоционалното състояние, специалистите поканили 60 доброволци и ги разделили на 2 групи. На първата, предложили аромат от лавандула, на втората – от мента. После участниците в експеримента трябвало да участват в игра на пари, чиято цел била да "измери" готовността на всеки един участник да разчита на ближния. Играчите били разпределени на "доверени лица" и "кредитори", като на последните били давани по 5 евро.

Съгласно правилата на играта, "кредиторите" можели да умножават своя капитал единствено в случаите, когато дадат заем на "доверените лица" срещу честна дума.

"Кредиторите" самостоятелно избирали, колко пари да дадат назаем, а "доверените лица" – колко от печалбата да върнат. Оказало се, че ароматът от лавандула значително повишава изграждането на доверителни отношения между участниците. Под влияние на аромата от лавандула, "кредиторите", повече от останалите, били готови да се доверят на своите партньори. Аналогични били резултатите и при "доверените лица" – те използвали добросъвестно получените пари, под въздействието на лавандуловия аромат.

"Нашите резултати могат да се приложат и в чисто житейски ситуации, в които решаваща роля играе междуличностното доверие" – разкрива водещият на изследването Робърт Селаро. Ароматът на лавандула помага на търговците по-лесно да убеждават и продават, и предразполага купувачите да харчат повече пари в супермаркетите. Уханието на лавандула, способства за укрепване на духа в колективните спортове и е доказан лек срещу безпокойство и напрежение. И още - има балансиращ ефект върху централната нервна система и благотворно действие при паника, стрес, отпадналост, болка и депресия.

13lavender 14lavender

Източник | Вокруг света

6441 Преглеждания