Защо псуването е полезно за здравето

rihanna

Ругането, при това дори съвсем грубото, сваля стреса, затова е полезно за здравето – казват лекарите.
Никой не обича сквернословието. Или желаещите да признаят това са твърде малко. Псувните не са добре дошли в интелигентното общество. Но какво се случва, ако все пак нещата се развият неудържимо и думите потекат като буйна река? Само здравословни неща.
В продължение на няколко години, учените от Килския университет в Стафордшир, изследвали връзката между псувните и психическото равновесие. Докладът от своите изследвания, те представили на ежегодната конференция на Британското общество на психолозите.
Те установили, че ругането и злостните псувни са ефективна защитна реакция на нашия организъм срещу силните неприятни емоции.
Един от авторите на експеримента, доктор Ричард Стивънс, споделя пред Daily Mail: "Всички ние искаме да използваме "забранените" думи, когато преживяваме силен емоционален стрес. И когато обществото повелява точно обратното, ние се стараем да сдържаме това у себе си. Тези думи ни позволяват психологически да се почувстваме силни. Те потискат нивата на кортизол в кръвта и ни карат да чувстваме облекчение. Грях ли е тогава псуването?".

Разбира се, някои думи, особено у дома и пред децата, трябва да бъдат ограничени. Едва ли вашите приятели, най-вече майките ви, биха били доволни да чуят от вас всички лоши приказки. Но пък футболните мачове и най-вече карането на кола, предоставят пред всеки неограничени възможности за подобна практика. Стига да няма фатални последици.

Ако сте се заели с някаква работа, но нещата не се получават добре, псувайте си тихичко под носа – така ще освободите напрежението, увереността ви ще се върне и делото ще бъде успешно завършено.
Употребата на думата "майка", несъмнено звучи сексуално. Но използвана в редки случаи и в правилен контекст – моментите на силно емоционално напрежение са извинение. Учените твърдят, че гневният псуващ мъжага излъчва силна сексуална привлекателност – разбира се, ако е кратък в изказването си, а после е и по-спокоен. Не така биха изглеждали псуващите жени – за тях проучване не е правено.
Същото изследване отива още по-далеч в интимността и показва, че ругатните са ефективни в леглото – те еднакво силно възбуждат и мъжете, и жените. Хората, които ругаят не задържат в себе си негативни емоции.
Всеизвестен факт е, че ако не пускате своите емоции навън, те тихомълком ще ви изяждат отвътре. Хората, прикриващи емоциите, мислите и проблемите си, страдат от психични разстройства повече от останалите.
Да изпуснете негативното от себе си, е като да отпушите бутилка с газирана вода. Малко, по малко. Всички знаем, какво се случва, ако разклатим шишето и после рязко отворим капачката. Не правете това със своята нервна система.
Авторитетното научно списание Prevention съобщава, че хората, които периодично избухват и изпадат в краткотрайна истерия, всъщност просто защитават себе си от депресия. Краткият изблик на гневна енергия потиска производството на кортизол – веществото, което ни кара да се чувстваме уморени, безжизнени, уязвими и депресирани.

Изобщо, не се стеснявайте да излеете чувствата си спонтанно, искрено и дори неприлично. Само се старайте да не обиждате близките и колегите си.

Източник: lifter.com.ua
Снимка: Rihanna - pinterest.com

9287 Преглеждания