Най-добрите изобретения на женския ум

Жените имат придобит талант да си усложняват живота. Но ако интуитивно се доверят на мъдрата си природа, очаквайте чудеса. Някои от техните изумителни творения дават силен тласък на техническия прогрес, който случайно е в мъжки род. Какво са изобретили женските умове и ръце, четете в следващите редове.

Мери Андерсън (1866 ~ 1953)

Чистачки за кола
Първите чистачки за автомобили са сътворени от Мери Андерсън през 1903 година. На нея й дожаляло за шофьорите, на които се налагало в най-големите студове и дъждове да излизат навън и да чистят снега от стъклото.

Розово шампанско
През 1808 година Барб – Никол Клико, изстрелва подобно на тапа шампанско своята революционна технологията ремуаж. С нея амбициозната снаха на видния френски винопроизводител Филип Клико – Муирон, превръща мътното шампанско в питие с кристална елегантност. Тайната на мисис Клико е проста – дупки по рафтовете, където бутилките се поставят под особен наклон и всекидневно променяне на ъгъла на тяхното положение. Така по естествен път утайката се натрупвала в гърлото на бутилката. После замразявали гърлото, извличали утайката и виното ставало съвършено прозрачно. Наздраве!

Циркуляр
Тъкачката от Масачузетс Табита Бебит трайно улеснила някои мъжки занимания. Докато наблюдавала как нейните събратя се мъчат да разрежат греда посредством специален трион с две дръжки, Бебит решила, че това е чиста загуба на енергия и създала прототип на циркулярен трион, който по-късно започнал да се използва в дърводобивната промишленост. Тя измислила триона с кръгови остриета, при който всяко движение имало смисъл. Безкрайно благодарни, хората от общината не дали на Бебит патент за изобретението й. Годината е 1810-а.

Месни консерви
През 1873 г. на световното изложение във Виена рускинята Надежда Кожина демонстрира как може да се преживее люта руска зима благодарение на отлично приготвени и добре запечатани месни консерви. За хуманната си заслуга Надежда получава медал.

Джозефин Кокрейн (1839 ~ 1913)

Съдомиялна машина
Безценен семеен порцелан от XVIII век, опустошен от некадърните ръце на прислугата, насочил бързата мисъл на собственичката му Джозефин Кокрейн в нова посока. Съпруга на богат политик и чувствителна естетка, тя създала машина, която само чисти, а не чупи чиниите. Това се случва през 1886 г. Машината можела да мие до 200 чинии за 2 минути и се превърнала в хит на панаира в Чикаго през 1893 г. Първата електрическа съдомиялна се появила през 1912-а, а автоматичната й дружка – през 1940 г., когато полезното изобретение било официално признато за необходима вещ в домакинството.

Сутиен
Този поддържащ детайл в дамския гардероб е патентован от Ермини Кадол във Франция през 1889 г. В своето ателие за корсети г-жа Кадол създала произведение, което получава позитивното название "le Bien-Etre" – в превод благополучие. Чашките на това бюстие се поддържали от две сатенени ленти, а отзад нежната конструкция била прикрепена за корсета.

Снегопочистваща машина
Чистотата трябва да е навсякъде – не само в дома, но и на улицата. Така решила чевръстата секретарка Синтия Уестовър и измислила прапрапосетримата на съвременната машина за почистване на снега по улиците. Годината е 1892-а.

Филтър за кафе
През 1908-а Мелита Бенц прави живота на кафеджиите още по-приятен. Дрезденската домакиня изобретява система за филтриране на кафе, като пробива дупки в тенекиена кутия и слага вътре попивателна хартия от тетрадка на сина си. По-късно нейният съпруг основава концерна "Мелита", който произвежда едноименните филтри за кафе. Успешен семеен бизнес с аромат на кафе и шепот на пари.

Ауспух
Навярно с респект към околната среда и тишината, през 1917 година Долорес Джоунс създава оригинален акустичен филтър. Така, по научен път невъобразимият шум на автомобилния двигател е пратен в спретнат ауспух.

Бебешки пелени
През 1917 година уморената майка и домакиня Марион Донован седнала на шевната машина с твърдото убеждение, че твори в името на всички уморени майки. Търсеният резултат бил пелени с водонепроницаема подплата, успешно реализиран след няколко опита. За разлика от пелените по онова време, тези на Марион освен практични били нежни към кожата на децата.

Шоколадови сладки
Докато приготвяла сладки по класическа рецепта през 30-те години на миналия век, Рут Уейкфийлд си позволила смел експеримент – разтопила шоколад и го добавила в тестото. Полученият резултат се усладил на хиляди граждани, а малко по-късно находчивата Рут вкарала шоколадовият си патент в серийно производство.

Хеди Ламар (1914 ~ 2000)

Wi-Fi
Еврейската актриса Хеди Ламар се сдобива със скандална слава след участието си във филм на чехословашки режисьор, където за първи път в историята на киното е показана сцена с откровен сексуален характер. Хитлер я нарича "враг на Третият райх", а римският папа Пий XII призовава добрите католици да не гледат филма. Но актьорството се оказва само част от многото таланти на мис Ламар. През 1941 г. тя патентова идеята си, наречена "фреквенси хопинг", която днес е в основата на модерната мобилна телевизионна техника, на безжичните телефони, локалното разпространение на телевизионни програми, и се ползва дори в сателитната отбранителна техника на САЩ.

Бронежилетка
През 1965-а д-р Стефания Кволек създала синтетичния материал кевлар, от чиито впечатляващи качества се възползвала компанията "Дюпон", която откупила лиценза за производството му. Влакната от този материал имат 5 пъти по-голяма здравина от стоманата – качество, което се използва в производството на бронирани жилетки и специфични работни облекла, в производството на автомобили и военна техника.

Силикон
Скулпторката Патрисия Билингс си поставя задача да създаде такава циментова добавка, която да предотврати нейните творения от разруха. Експериментирайки упорито дълги години, през 1970-а тя най-сетне постигнала заветната цел, изобретявайки нерушима съставка. В процеса на работа Патрисия установила, че новото й откритие има още ценни качества, защото е устойчиво и на огън.

Астролабия
Красива жена, която владее математиката, астрономията и философията. През 370 г. пр. Хр., Хипатия Александрийска погледнала към звездите по нов начин, като изобретила уред за измерване координатите на небесните тела. "Всичко в теб, о, Хипатия, е небесно – и делата, и красотата, и думите, и чистата като звезда мъдра светлина" – възхвалил я навеки александрийският поет Паладий.

Източник: jenatadnes.com

19717 Преглеждания