АМА ~ Жените, които вадят перли от дълбините

Естествените перли – драгоценен дар на природата. Красота, скрита в тъмните морски дълбини, в очакване да бъде извадена на бял свят. А това е работа уморителна, сложна и изпълнена с рискове. Малцина навярно знаят, че в Япония в продължение на 2000 години, честта да ловуват перли била поверена на жените. Мъжете не можели да се сравняват с виртуозно гмуркащите се жени Ама, които покорявали дълбините без специално снаряжение – само с маска и надбедрена препаска.

Невероятните снимки са от средата на миналия век, дело на фотографа Iwase Yoshiyuki. Неговото детство минава в едно от рибарските селища, а след години порасналото момче се завръща в родния си край, за да запечата тези впечатляващи жени, които още не са се отказали от стария занаят.

Документалните кадри запечатват млади жени и дори момичета. Всички те събират водорасли, от които се произвежда агар-агар, събират и миди. Но основната им цел са естествените перли. Те се спускат и работят на дълбочина 15-20 метра в рамките на 2 минути. После се отправят към повърхността, за да поемат въздух и отново да се спуснат надълбоко. Това можело да се случи 60 пъти поред. И така – три пъти на ден.

Счита се, че благодарение на повечето подкожни мазнини, жените имат повече преимущества от мъжете в дълбочинното гмуркане. За един сезон, Ама заработвали повече от мъжете за година и това ги направило доста самостоятелни и независими. Затова тези жени смело „ловували" и мъже, и се наслаждавали на живота в цялата му пълнота.

Гмуркачките се отправяли към дълбините само по плувки - преди години, неопренови костюми още нямало, а гмуркането с бански било непрактично – излизайки на повърхността, жените замръзвали от студ. Полуголи Ама можело да бъдат видяни до средата на 20 век, когато многобройните туристи надали вой срещу непристойното им оскъдно облекло.

Днес професията на Ама умира. Вината е в плантациите изкуствени перли, достъпни и евтини. В Япония са останали буквално няколко жени, които все още пазят традицията на тази невероятна професия.

21

22

25

26

27

28

29

30

31 32

33 34

35 36

37

38

Източник: kulturologia.ru
Снимки: Iwase Yoshiyuki

14536 Преглеждания