Най-скъпите откраднати картини, чиято съдба остава загадка

Да похитиш шедьовър

Да похитиш произведение на изкуството – това навярно изисква същото майсторство, както да го създадеш. Макар да звучи като сюжет от старовремски филм, в действителност е виртуозно криминално престъпление. Статистиката сочи, че половината от най-ценните произведения на изкуството са били откраднати в края на ХХ и началото на ХХІ век. Независимо от напредналите технологии, строга охрана, сигнализации, сейфове и камери, на криминалните таланти все още им се удава да посегнат на нещо, чиято стойност е натоварена с история, изящество и много много пари. Това са най-скъпите картини, чиито следи се губят и до ден днешен.

ПИКАСО
Le pigeon aux petit pois /The Pigeon with Green Peas/

През 2010 г. във Франция е извършена грабеж, наречен „кражбата на века”. Парижкият музей за съвременно изкуство осъмва без 5 платна – крадците проникват, разбивайки решетката на прозорец. Сред похитените картини са творби на Матис, Пикасо, Модилияни, Жорж Брак, Фернан Леже. След половин година, полиция успява да разкрие и поръчителя, и крадеца, но от картините няма и следа. Поръчителят твърди, че ги е унищожил, когато разбрал, че вече са по петите му. Най-скъпата от картините е оценена на 123 милиона долара – творбата на Пикасо.

ВИНСЕНТ ВАН ГОГ
Congregation Leaving the Reformed Church in Nuenen, 1884
Beach at Scheveningen in Stormy Weather, 1882 

Ван Гог може да бъде провъзгласен за любим художник на крадците. Няколко негови платна се намират в неизвестност. През 2002 г. от Музея Ван Гог в Амстердам са откраднати две картини на стойност 30 милиона долара всяка -
Congregation Leaving the Reformed Church in Nuenen и Beach at Scheveningen in Stormy Weather. Грабителите проникват в музея през покрива. След година са задържани двама заподозрени, но картините не са открити.

Vase and Flowers /Vase with Viscaria/

През 2010 г., от Mohamed Mahmoud Khalil Museum в Кайро, посред бял ден изчезва „Ваза с цветя” на Ван Гог. Тя е оценена на 55 милиона долара. От 43-те камери за наблюдение, са работили само 7, а сигнализацията е била изключена.
По време на грабежа и установяването на липсата на картината в музея е имало само 10 посетители. Същата картина е била похищавана още през 1978 г., но тогава успели да открият извършителя и да я върнат в музея. Този път „Ваза с цветя” на Ван Гог няма този късмет.

ВЕРМЕЕР и РЕМБРАНД
The concert, 1664 |  The Storm on the Sea of Galileeq, 1633

Едно от най-гръмките и скандални престъпления срещу произведения на изкуството се случва през 1990 г. в бостънския Isabella Stewart Gardner Museum. Тогава са откраднати 13 картини. Крадците са преоблечени като полицаи и изнасят платна, сред които картините The concert на Вермеер  и The Storm on the Sea of Galileeq на Рембранд.  Днес тези творби държат първенството на най-скъпите откраднати произведения на изкуството, като всяка от тях е оценена на 200 милиона долара.

РАФАЕЛО
Portrait of a Young Man, 1513

По време на Втората световна война изчезват много ценни картини, нацистите конфискуват платна от музеи и частни колекции. Безследно изчезва сътворения от Рафаело „Портрет на млад мъж”, изнесен от Czartoryski Museum в полския град Краков, 1939 г. Към днешна дата, картината е оценена на 100 милиона долара.

КАРАВАДЖО
Nativity with St. Francis and St. Lawrence, 1609

Печална е съдбата на този шедьовър на Караваджо. През 1969 година тя изчезва от параклиса Сан Лоренцо в Палермо. В похищение и кражба е обвинена сицилианската мафия, а през 2009-та, един от обвиняемите признава в съда, че картината е била изгризана от свине и мишки в обора, където е била оставена.
После тези неповторими 20 милиона долара в рамка били изгорени. Тази версия нито е потвърдена, нито отречена.

ПОЛ СЕЗАН
View of Auvers-sur-Oise

Едно от най-дръзките посегателства е срещу картината на Сезан View of Auvers-sur-Oise. Тя напуска пределите на Музея за изкуство в Окфорд в тържествената новогодишна нощ на 2000 година. Тогава всички служители, охраната  и целия свят е опиянен от настъпването новото хилядолетие. Крадците навярно също са го отпразнували подобаващо. Стойността е платното е 5 милиона долара. Следите му се губят.

По материал на Кulturologia.ru
Илюстрации ~ wikimedia.org

9479 Преглеждания