Зад кулисите на Кукленото шоу | За мъпетите и хората

„И ето идва кукленото шоу…”

Мнозина разпознават тази обичана реплика, с която навремето се вдигна завесата на един нов за нас свят. Светът на мъпетите – бъбривият Кърмит, шармантната Пиги, мечокът Фози, хубавецът Гонзо, старците в ложата Статлър и Уолдорф, Животното. Те сътвориха политическа сатира в комедиен стил, а пародийната им бурлеска спечели милионна аудитория по цял свят. През 1955 г. кукловодът Джим Хенсън поставя началото на този оригинален куклен сериал, а самият той се превръща в жабока Кърмит. Дръзкият хумор е съвсем по вкуса на зрителите на шоуто, а именити звезди от сцената дават мило и драго да си партнират с мъпетите.

Но кои са хората, дали живот на тези симпатични герои и проявяващи толкова гъвкавост и търпение в името на куклите? Знаете ли, че пищната Мис Пиги винаги е била в ръцете на двама мъже – първо Франк Оз, а след това Ерик Джейкъбсън. Блясъкът на нейната слава й донася и едно съвсем сериозно признание – тя се сдоби с феминистка награда, присъдена й за принос към обществото от Центъра за феминистко изкуство „Елизабет Саклър” към Бруклинския музей в Ню Йорк. Нейният любим Кърмит оживява в ръцете на  създателя си Джим Хенсън, а след смъртта му през 1990 г., ролята поема актьора Стив Уитмайър. Дейв Гьолц ни представя красавецът Гонзо, фамозният Фози идва с играта на актьорите Франк Оз и Ерик Джейкъбсън, екстравагантният Скутър ни е симпатичен заради Ричард Хънт и Дейвид Ръдман.

Британска академия за филмово и телевизионно изкуство, удостоява Шоуто с две награди, а Академията за телевизионни изкуства ЕМИ, връчва четири статуетки на Мъпетите.

Джим Хенсън е създател и на прочутата телевизионна поредица „Улица Сезам” и обичаните герои Елмо, Ърни, Голямото пиле, Бисквитеното чудовище и още любимци.

Аплодисменти за хората и мъпетите!

 

Снимки: flavorwire.com, Muppet Wikia

7786 Преглеждания