Семейството е първичното лоно на човешката култура ╫ Въведение Богородично, Ден на християнското семейство

На 21-ви ноември честваме празника Въведение Богородично и Деня на християнското семейство и православната младеж

Това е един от дванадесетте големи християнски празници, отбелязвани и от православната, и от католическата църква. Според православната традиция Въведение Богородично се свързва с настъпващата зима и очакването на църковните тържества около Рождество Христово.

Християнските книги разказват, че когато Мария навършила три години, нейните родители Иоаким и Анна решили да изпълнят дадения от тях обет – да отдадат в служба на Бога дълго чаканото от тях дете. Събрали те всички свои роднини и приятели, и завели Мария до Йерусалимския храм, където първосвещениците ги посрещнали с песнопения. Светата Дева била поставена на първото стъпало и за почуда на всички, неподдържана от никого, тя изкачила с лекота 15-те стъпала и се спряла на най-горното. Първосвещеник Захария, баща на св. Йоан Кръстител, я посрещнал, благославяйки я. Веднъж въведена в Светая Светих, Мария се възпитавала в любов към Бога и достигнала такова съвършенство в добродетелите, че била избрана да стане Богородица – сама да бъде пречист дом за Божието Слово, въплътило се и станало Човек.

Семейното ходене на църква днес символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на бащи и майки за духовните им задължения към децата. Семейството, според руския религиозен философ Ив. Илин, е първичното лоно на човешката култура. В неговата среда се пробуждат и започват да се разгръщат дремещите сили на душата; тук детето се научава да обича и да вярва. Тук се поставят основите на неговия характер, тук в душата на детето се откриват главните източници на неговото щастие и нещастие. В миналото този ден се празнувал в много тесен кръг - само родителите и децата им, които не били встъпили в брак. Всички те отивали заедно в храма, за да се помолят за здраве и благоденствие. След това се събирали на обяд у дома, а на трапезата имало вино, топла пита и вкусна гозба. Оставяли масата неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома.

Според народните поверия на Въведение Богородично българите гадаят какво ще е времето през цялата следваща година. Ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото – дъждовно, а реколтата богата.

* Руски икони „Введение во храм Пресвятой Богородицы”

13142 Преглеждания