Къщата да е пълна с челяд, а кесията - с пари ╫ НИКУЛДЕН Е!

На 6 декември Българската православна църква почита паметта на Св. Николай, архиепископ Мирликийски. Народният календар отбелязва Никулден, в чиято обредност се преплитат фолклорни и християнски традиции.

В християнството Свети Николай е наричан още Чудотворец – заради многобройните чудеса, които извършвал дори и след смъртта си. Свети Никола го нарича народът ни и го почита като покровител на рибари и моряци, търговци, воденичари, ловджии, на овчарите, стадата им и вълците. Една от най-популярните истории, описана в житието на светеца, е чудотворната му победа над морската буря. Тръгнал свещеникът на поклонение към Божи гроб. В морето се разразила силна буря. Един от моряците бил ранен и всички мислели, че е умрял. Свети Николай възкресил моряка, а с молитвите си укротил стихията. Според фолклорния вариант, при бурята дървеният под на кораба пострадал и от процепа започнала да влиза вода. Свети Никола взел от морето риба и с нея запушил дупката. Така спасил живота на всички. Тази история обяснява защо на празника му задължително се приготвя риба. В българската традиция това най-често е пълнен шаран. На Никулден трапезата не се вдига цял ден и всеки гост е добре дошъл. 

Преданието разказва как Свети Никола спасил един обеднял човек с три дъщери. Когато изгубил всичките си пари, човекът бил решен на всичко, да продаде дъщерите си дори. Но светецът не позволил това да стане. Една нощ разореният получил неочакван дар – кесия с жълтици. С нея оженил едната си дъщеря за богат жених, заживяла тя добре. После получил нов дар – кесия жълтици и за втората си дъщеря. После – за третата. Накрая и за себе си намерил жълтици. Хукнал да гони странника, който му подхвърлил парите, тичал след него бездиханно, в мига, в който почти го застигнал, съзрял в него Божия пратеник, осъзнал, че само такъв можел да бъде той, само свят можел да бъде неочакваният дар, който го спасил от грях. Навярно с това предание е свързана и почитта към Свети Никола като закрилник на имота и парите. 

Според народната митология, когато Бог разделял земята и небето между шестимата си сина, на Никола се паднала всичката вода на земята. Затова той е господар на моретата, реките и езерата, както и на подводния свят. За да може да си върши работата добре и да наглежда необятните води, Господ му дал крила. В народните приказки и легенди Свети Никола има способността да „разделя” душата от тялото си и да пребивава на много места по едно и също време. Свети Никола според народа притежава и несметните богатства на подводния свят – плава със златен кораб, има златна гега, пие от златна чаша, строи черкви и манастири от злато и сребро. Светецът е християнизираната версия на почитта към добрия дух – прародител, закрилник на дома и фамилията.

Свети Никола лекува, но може и да причини болести. Помага на девойките да се задомят. Която девойка иска да се ожени, трябва да се помоли на светеца сутринта рано на празника му, да остави пред иконата му цветя и дарове. 

За народа денят бележи началото на същинската зима. "Днес му е денят, утре – снегът", казва българинът и очаква наистина светецът всеки миг да пусне ветровете, които държи затворени в една планинска пещера, да тръсне бялата си брада и да посипе сняг по земята. Студеният Никулден обещава здрава и плодородна зима. 

Честит празник на всички, които носят това свято име!

Изображения: Икони на Св. Николай 

38571 Преглеждания