Най-важният човек, най-важната постъпка, най-важният ден

Притча за трите важни въпроса

(„Лесной царь”, Андрей Шишкин)

Живял някога един цар, който искал да научи колкото се може повече за живота. До ушите му стигнал слух, че някъде в планината има отшелник, който знае отговорите на всички важни въпроси. Отишъл царят при него. Отшелникът се оказал беловлас старец, който копаел цветните лехи в дворчето си. 

Слязъл царят от коня си, поклонил се на стареца и рекъл:

– Дойдох при тебе, за да получа отговор на три въпроса – кой е най-важният човек на земята? Коя постъпка е най-важна в живота? Кой ден е най-важен от всички останали?

Отшелникът нищо не отвърнал, а продължил спокойно да си копае в градината. Царят запретнал ръкави да му помогне. Както си копаели двамата, изведнъж по склона се задал човек с лице обляно в кръв. Затичал се към него царят, спрял го, утешил го, донесъл вода от реката, измил и превързал раните на непознатия клетник. След това го пренесъл в колибата на отшелника и го сложил в леглото да легне.

На следващата утрин се върнал при отшелника, а той отново се трудел – цветя засаждал.

– Отшелнико, приятелю, ти не отговори на моите въпроси.

– Ти сам си отговори – казал отшелникът.

– Как така? – изумил се царят.

– Виждайки моята старост и немощ, ти се съжали над мен и ми помогна. Докато окопавахме лехите, аз бях най-важният човек за теб, помощта ти беше най-важната постъпка за мен. Появи се ранен човек, неговата болка се оказа по-важна от моята нужда, ти го спаси и той се превърна в най-важния човек за теб, а помощта ти се превърна в най-важната постъпка за него – най-хубавото нещо е доброто, което му стори.

– Прав си, мъдри човече…, сега мога да си отговоря и на третия въпрос – кой ден в живота на човека е по-важен от останалите? – промълвил царят.

Най-важният ден е днешният ден!

Картини: Андрей Шишкин

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност