Виетнам е една от най-посещаваните азиатски дестинации. Граничи с Камбоджа, Китай и Лаос и има лесен достъп до Тайланд, Сингапур и Малайзия. Климатът е променлив и доста разнообразен – от тропическите южни плажове до буйния планински север. Всичко във Виетнам е евтино и това го прави идеална дестинация за пътуване с малък бюджет на невероятно място, където можете да се насладите на смесица от култури, прекрасна архитектура и невероятна храна.

8. Хой Ан

Никъде чарът и историята на Виетнам не са устояли по-дълго, отколкото в древния пристанищен град Хой Ан, който векове наред е бил главен център за японските, португалските, холандските, арабските, китайските и френските търговци и моряци. Някакво чудо е оставило града и неговите над 800 исторически сгради незасегнати от виетнамската война, така че днес неговите жители са разбираемо горди от своето архитектурно наследство. Ще откриете много домове, храмове, минерални бани, пагоди, мостове и магазини, много от които са отворени безплатно за публиката, даващи възможност на посетителите за бавна и спокойна разходка из вековете.

7. Подземният свят Ку Чи

Това е цяла мрежа от тунели на няколко нива, дълга общо около 200 километра. Днес те са туристическа атракция, но навремето, преди вече четири десетилетия, са били истински кошмар за чуждите нашественици. Именно оттук, буквално изпод земята, са изскачали виетнамските партизани за акциите си срещу американците. И после пак така внезапно и безследно са изчезвали обратно. По стигащите до покрайнините на града тунели в него са се промъквали бойци от Фронта за освобождение на Южен Виетнам и не са давали мира на вражеските войници. Входовете са в покритата с тропическа гора местност Ку Чи, на около 70 км северозападно от някогашния Сайгон.

6. Водните кукли

Деца и възрастни се тълпят, за да наблюдават дървените фигури, които се движат на фона на музика и цветове на плаващи сцени. Театърът "Танг Лонг" в Ханой е подготвил спектакъл от 18 епизода, които представят сцени от всекидневието на виетнамците - работа на полето, риболов, бикоборство. Чрез представлението публиката има възможност да види и танца на четирите дракона, както и различни интерпретации на древни виетнамски митове и легенди. Изкуството на водните кукли започва преди повече от 3 века и се предава от поколение на поколение. Пъстрите дървени фигури са закачени на дълги бамбукови пръчки, заковани за дървени дъски. Този дървен механизъм се управлява с плавни движения върху водната повърхност.

5. Деликатесите от охлюви

Освен, че е една от най-разпространените, виетнамската кухня се приема и за една от най-здравословните в света. Виетнамците приготвят охлювите по-различно отколкото това се прави в традиционната френска кухня. Охлювените ястия са изключително популярни, така че не е трудно да се намерят. Това не са градински охлюви, а малки водни охлюви – морски или речни, така че по-скоро приличат на мидни деликатеси. Много по-вкусни са,отколкото изглеждат и си струват уникалното преживяване.

4. Музеят на войната

Въпреки че е доста злокобно, музеят е едно от най-интересните места за посещение в Хошимин. Дворът е пълен с невероятно количество военни превозни средства. Самолети, танкове, хеликоптери и огромни оръжия покриват цялото място. Размерът на някои от тях е доста внушителен. Вътре можете да видите историята на хората, засегнати от войната. Графичната образност е доста сурова, но ще научите много за страната и мрачните исторически събития.

3. Опитайте Banh Mi Phuong

От сливането на френската и виетнамската кухня се е получило нещо невероятно - Banh Mi – хрупкава багета, пълна с всякакви видове апетитни хапки. Най-известен от тях е Banh Mi Phuong, окйто може да бъде намерен из закътаните пазари в Ханой. Тези хлебни ролца са не само най-доброто средство срещу махмурлук, но също така са и на много добра цена – струват само долар. Комбинирайте го с бира и ще получите страхотен обяд за два долара, който би одобрил и най-изтънченият готвач в света.

2. Пазарувайте във водата

Опънете платната и прекарайте сутринта из плаващите пазари. Най-големият от плаващите пазари във Виетнам е Кай Ранг. Стартира с пукването на зората и завършва към обяд, така че е добре да се събудите рано, за да го хванете. Можете да намерите всичко на тези плаващи лодки. Просто седнете и оставете капитанът на вашата лодка да ви разходи покрай заредените щандове, докато нещо хубаво ви хване окото.

1. Заливът Ха Лонг

Ха Лонг е едно чудо на природата и едно от най-популярните туристически места във Виетнам. В продължение на 120 километровата брегова линия на залива са пръснати около три хиляди острови, островчета и самотни скали. Освен това тук има и коралови рифове, мангрови горички, малки пресноводни езера, блатни гори и, разбира се, пясъчни плажове. Името на залива може да се преведе като „Залива на спускащия се дракон“ или „Там, където драконът слязъл до морето“. Съгласно легендата, когато местните жители се сражавали с китайските окупатори, боговете изпратили семейство дракони да защитят земите им. Драконите започнали да плюят скъпоценни камъни, които се превърнали в острови и островчета, формирайки защитна стена. Благодарение на нея хората отстояли земята си, а после създали държава с името Виетнам.

Източник: placestoseeinyourlifetime.com
Снимки: pixabay.com