Ние, възрастните, сме най-яркият пример за подражание на своите деца. Те с интерес попиват всички наши постъпки, думи, жестове, емоции. Но и ние има още много да научаваме от децата си. Всеки малчуган е уникален - най-вече с талантите, които притежава. Единственото от което има нужда, е да му позволим да ги изяви. Възможно е да не сме много доволни, ако нашия наследник е изрисувал с боички стаята си, но това е начин да украси своя собствен свят. Децата не се страхуват да придават уникалност на всичко, което ги заобикаля и да виждат вълшебства и щастие там, където ние виждаме само проблеми. Защо не се опитаме да погледнем на света с техните любопитни очи?

Кое ще бъде по-успешно за децата – да бъдат част от множеството или да разполагат с чуден билет за бъдещето – собствената си креативност? В днешното време на безумна конкуренция, предимството е на страната на талантите, които смело загърбват отлежалите формули за успех.

Ето няколко съвета, как да не погубваме талантите на децата си:

1. Децата трябва да имат свобода на избор.
Не настоявайте детето ви да посещава спортни занимания, музикална, театрална или школа по изобразително изкуство, ако самото то не проявява такова желание. Понякога е нужно да поскучае, за да стигне само до онова, което може да го увлече и провокира неговия интерес. Децата в днешно време имат нужда от свободно време и занимание, което им носи радост. Позволете му да опитва, сменя и открива нови „малки" светове. Рядко се случва някой да уцели любимото си занимание от първия път. Всеки успех е поредица от грешки.

2. Творчеството не винаги е самотен процес.
Насърчавайте децата да творят заедно, независимо дали ще бъде под формата на игра или по повод училищен проект. Творчеството е процес на размишление и индивуална гледна точка, но когато размишляват мнозина, идеите винаги са повече и по-интересни. Споделените творчески мисли са начин за намиране на различни решения в дадена ситуация.

3. Разкрийте пред децата необятния свят на креативността.
Детето трябва да открие и разбере, кое му харесва, и кое съвършено не му допада. То има свое лично мнение, усет и разбирания. Може да заобича рисуването или шиенето, да се запали по конструирането или музиката. Творчеството е навсякъде и във всичко около нас. Основната задача на родителите е да го покрепят в неговите начинания, за да развият стремежа му към духовно и естетическо развитие. Креативността е залог за личностния и професионален успех на децата в бъдеще.

4. Творчеството прави общуването по-лесно и забавно.
Изкуството помага на децата да се чувстват по-удобно в обществото, по-уверено да вземат решения и да не се боят да изкажат собственото си мнение. Те се сдобиват с повече знания, богата обща култура и с лекота импровизират, когато попаднат в ситуация, когато ги затруднява.

5. Не пренареждайте творческия безпорядък на децата.
Някои деца нямат нужда от ред, който да ги ограничава – особено когато творят. Те искат да видят решението на дадена задача в хаотичното разположение на вещите. За тях безпорядъкът е вид предизвикателство, с което трябва да се справят. Разбира се, дисциплината и редът са важни за децата, но времето за лично творчество е нужно да бъде „освободено" от този режим. Не затваряйте децата си в клетка. Дайте им свободата да летят и отново да се завръщат в своето гнездо – там, където винаги са чакани с любов.

Автор Марина Познякова

Снимки: huffingtonpost.com, pinterest.com