Кои са най-страшните думи, които може да чуе едно малко момче? Според Джо Ерман (Joe Ehrmann), американски треньор по футбол, тези думи звучат така: „Бъди мъж!”.

В интервю, Джо Ерман  споделя, че в детството си бил учен да се държи като мъж, а това означавало да доминира и контролира хора и обстоятелства. „Бъди мъж!” – това е най-страшното, което може да чуе едно момче. „Мъжете не искат. Мъжете не се нуждаят. Мъжете  не чувстват. Мъжете не се вълнуват” – тези уроци на неговия баща работели много добре на футболното игрище, където Джо толкова обичал да играе, но не били от полза в отделението по онкология, където попаднал по-малкия му брат с диагноза „рак”. Независимо от всичките си умения на игрището, Джо не се чувствал готов  да помогне на своя брат и на самия себе си.

„Когато брат ми почина, аз бях опустошен. Започнах да си задавам въпроса – какъв е смисълът на живота? Бях на 29 години, зад гърба си имах блестяща кариера в  NFL (National Football League), а у себе си нямах никакво разбиране за живота и самия мен. И разбира се, дойде най-големият въпрос – какво всъщност означава да бъда мъж? Разбрах, че всичко, което бях вложил и постигнал в живота си досега – успехите, победите – нищо от това не донесе никаква надежда или помощ на моя 18-годишен умиращ брат.

Всичко, което имах тогава, бяха думите, които изричах: „Дръж се, ще минем заедно през всичко това”. А брат ми имаше нужда от грижа, топлина и любов. Аз трябваше да се боря сам със себе си, за да ги открия и изтръгна от сърцето  си.

Един от най-големите митове в днешна Америка е, че спортът изгражда характера. Това  навярно  се отнася за култури, в които победата е нужна на всяка цена. Спортът не гради характер, ако той не е формиран от треньор, който да възпита и научи.

Моят подход е следният: в разгара на двубоя, на някои деца съвсем не им е леко, налага им се да изпитат поражения и болка, и тогава аз им казвам: „Момчета, когато играта свърши, елате при мен, аз ще ви прегърна”. Тогава те мислят за силата на прегръдката, а не за ругатните, виковете и срама.

В детството си ненавиждах, когато мой приятел в отбора получеше контузия, а треньорът ни високо казваше на останалите: „Нека си лежи там”. Ние, треньорите, можем да застанем на колене до падналите ни момчета, да им окажем подкрепа, да им избършем сълзите, да облекчим болката и емоциите, да съберем целият отбор в кръг и да кажем: „С какво можем да помогнем на Боб? Той е един от нас, той прави толкова много. Той има толкова мечти”. Така ние учим децата да създават своето малко общество, в което всеки се грижи за другия, което възпитава любящи мъже.

Мисля, че значимостта на следните три фалшиви представи за мъжественост – атлетичност, сексуални завоевания и финансов успех, са твърде завишени.

Вие сами виждате, колко са налагани те от социалните мрежи и медиите. Младежите в днешно време постоянно са подложени на тези удари и влияния. Техният живот се ръководи от външната среда и общественото мнение в много по-голяма степен от времето, когато аз бях юноша.

Какво всъщност означава да бъдеш мъж?

Аз смятам, че за това са важни две неща: първо, това е способността да обичаш и да бъдеш обичан. Мъжествеността трябва да се определя в контекста на отношенията. И второ – отговорността към дадено дело. Наша отговорност е да дадем своя принос и направим този свят по-справедлив и по-гостоприемен за всеки човек. Затова мисля, че мъжеството се отнася за отношенията и отговорностите, които поемаме. И това е еднакво важно за всички - както за мъжете, така и за жените.

По материал на Еconet.ru
Снимки: syracuse.com, заглавна: © Leo Howard Lubow