(Maya With Doll and Wooden Horse, 1938, Pablo Picasso)

Като родители, нямаме по-важна работа от това да отгледаме деца, които ще се превърнат в достойни възрастни. Те са като малки гъби, попиващи всяка частица от средата около тях. Знаят много повече, отколкото ние родителите осъзнаваме, тъй като непрекъснато наблюдават света около себе си с интерес, какъвто ние възрастните отдавна вече сме изгубили.

Да си пример за поведение може да бъде изключително трудно на моменти. Да умеем да реагираме подобаващо в моменти на стрес, в трудни ситуации, в моменти на неудовлетворение и семейни кризи, не е никак лесно и често пъти ние сме тези, които нарушаваме дисциплината, на която се опитваме да научим малките.

Не само действията ни, но и начинът, по който разговаряме с тях, моделира начина, по който те ще ни съхранят в сърцето си. Думите ни имат много по-мощно въздействие, отколкото можем да си представим. Децата ще оформят мнението и отношението си към себе си и света според начина, по който са третирани от своите родители. Всички познаваме малки деца, отчаяни за вниманието на родители, които ги пренебрегват, които впоследствие усвояват навика винаги да си навличат неприятности, само за да си гарантират, че ще получат вниманието, от което имат нужда.

Когато отправяте послание към малките за надежда и сте откровени с тях, ще видите огромната разлика в очите им. Ако ги насърчавате и постоянно ги подпомагате в израстването им, ограничавайки негативите, ще откриете невероятната разлика в начина, по който децата възприемат самите себе си.

Само с една подходяща дума в правилния момент, сте способни да моделирате бъдещето на детето си. Кои са думите, които децата ви имат най-голяма нужда да чуват:

ГОРДЕЯ СЕ С ТЕБ!

Кой не обича да чуе, че е свършил страхотна работа? Децата може и да не са натоварени с отговорностите и тежестта на възрастните, но и те също като нас полагат неимоверни усилия, за да постигат целите, поставени пред тях. Ако си изпълняват безропотно домашните задължения и носят редовно добри оценки от училище, няма нищо лошо в това да им кажем, че се гордеем с тях. Това насърчение ще ги държи в правия път, докато негативните думи или оказването на натиск, е по-вероятно да ги обезкуражи.

ТОВА Е ДОБЪР ИЗБОР!

Децата обичат да бъдат независими. Не винаги, но доста често. Колкото повече растат, толкова по-силна става нуждата им самостоятелно да правят избор. Проблемът е, че не могат да видят нещата от всичките им възможни страни. Не знаят защо не трябва да пипат включения котлон, докато не се изгорят, и така научават, че действията им имат последствия. Много често родителите наказват децата, когато сгрешат, но забравят да ги похвалят, когато вземат правилното решение. Не е нужно да се вдига голям шум около всеки добър избор, който правят, но е добре да им се признава заслугата за доброто решение, защото това им помага да се учат точно толкова, колкото и мъмренето, когато са направили нещо не както трябва.

(Maya has two and a half years with a boat, 1938, Pablo Picasso)

ЗАБАВЛЯВАЙ СЕ!

Изглежда, че съвременната действителност принуждава децата ни да растат по-бързо и по-рано да се учат да вземат решения, неподходящи за възрастта им. Жалко е да изискваш от тях неща, за които те още не са готови. Напоследък са толкова заети да се държат като възрастни, че забравят как да се забавляват и да бъдат деца. Животът на детето трябва да бъде пълен със забавни моменти, лудо въображение, трупане на спомени, които ще ги топлят и ще ги карат да се усмихват през целия им живот. Така че, уверете се, че знаят как да се забавляват.

ЩАСТЛИВ/А СЪМ, ЧЕ ТЕ ИМА!

Не е рядкост за едно дете да поставя под въпрос своето място в рамките на семейството, особено ако има няколко братя и сестри. С тормоза, ширещ се в училищата и с времената, които стават все по-трудни в социално отношение, те започват да си задават въпроса за своята принадлежност. Това важи с много по-голяма сила за семействата, в които майките и бащите прекарват твърде много време на работа. Децата не са в състояние напълно да схванат цялата ситуация с финансовите проблеми, затова често си мислят, че самата работа е много по-важна за родителите им отколкото са те самите. Така че, отделете време, за да се уверите, че те са наясно колко са важни за вас и за семейството като цяло.

Думите имат сила и могат както да унищожават, така и да лекуват. За начина, по който детето ще възприема себе си и околната действителност, отговаряте вие, така че бъдете разумни и внимателни при боравенето с един от най-големите божи дарове – словото.

(Portrait of Maya with her doll, 1938, Pablo Picasso)

Автор: Скот Гроза

Източник: heysigmund.com
Изображения: Pablo Picasso