Стар мост, 14 атлета и една вековна традиция

На 15-и август в Мостар (БиХ) българинът Тодор Спасов ще е част от едно историческо събитие – 6-тата спирка от Световните серии на Red Bull Cliff Diving за 2015

1
/Red Bull Cliff Diving World Series 2015 Mostar: Orlando Duque/

Височинни скокове във вода на място, където този спорт е традиция вече повече от четири века – подбрана група от 14 от най-добрите скачачи на планетата ще станат част от първата надпревара в Световните серии, която ще се проведе на Стари Мост в Мостар - най-отличителната забележителност в Босна и Херцеговина. Първите скокове от моста датират от 1664, първата надпревара от 1968, а 15-ти август 2015 година е денят, в който Гари Хънт, водещият британец, ще скочи акробатично от 27 метровата платформа, продължавайки да преследва „перфектния сезон". След финала на португалските Азорски острови и две нови лица на подиума, Световните серии се срещат с фанатични фенове на спорта, достигайки и до меката Босна и Херцеговина.

31-годишният Гари Хънт може и да е доминиращият атлет с пет поредни победи в настоящия сезон, но надпреварата за подиума се увеличи с още двама кандидати в предната спирка и елита състезатели дават най-доброто от себе си. Изгряващата звезда на Мексико, Джонатан Паредес и въздушният акробат - американецът Анди Джоунс заявиха своите претенции към топ местата в цялостното класиране заедно с Орландо Дюке, легендарният колумбиец, бившият олимпиец Блейк Олдридж, американеца Дейвид Колтури и тежката артилерия на Русия Артьом Силченко. С цел да спечелят петте места, които автоматично ги класират за сезон 2016, тези 7 атлета ще се състезават на почти три пъти олимпийска височина.

Дали четиримата wildcard (специална покана) атлети от тази спирка отново ще покажат силно представяне, както направиха в Португалия, където трима от тях влязоха в Топ 8? Дали Анатоли Шаботенко (УКР) и Сержо Гузман (МЕКС), наредили се на 7-мо и 8-мо места от скалата, ще успеят да направят надпреварата още по-интересна редом с Хорхе Ферзули от Мексико и българина Тодор Спасов? Техните изключително сложни маневри и движения ще бъдат оценявани от петима международни съдии, сред които бившият топ скачак на Русия- Дмитри Саутин.

Увековечен в знамето и герба на града, животът в Мостар се върти около моста от построяването му през 16-и век. Легендарният Стари Мост е място, където млади мъже от Мостар доказват смелостта си в нещо като тест за зрелост и традицията за състезания по скокове е на почти 450 години.

Точно толкова култов, колкото е мостът, е и ликът на скачак, летящ във въздуха към бързите и студени води на река Неретва. Грациозно извиваща своите кристално чисти води, реката свързва двете части на стария град в Мостар, заобиколена от крепостни кули от двете страни, тя се вписва перфектно в заобикалящата я среда, създавайки впечатляваща гледка. Старият град и мостът, са част от Световното наследство на ЮНЕСКО и честого споменават като един от най-красивите мостове в света.

Стари мост бива унищожен по време на войната в Босна и Херцеговина, но после е реконструиран, като са използвани оригиналните каменни блокове, извадени от реката под него. Краткият каменен мост, в днешната му форма, бе открит с изложба по скокове във вода през 2004 и за първи път този август ще бъде домакинът с най-дълга история в традицията по скоковете на Световните серии.

2
/Red Bull Cliff Diving World Series 2015 Mostar: Gary Hunt/

Снимки: Red Bull / redbullcontentpool

7303 Преглеждания