Можем да опознаем себе си само при контакт с друго човешко същество ~ Брус ЛИЙ

"Мъдрият е способен да вземе повече с глупав въпрос, отколкото глупакът взима с мъдър отговор."

На 27 ноември кунг-фу боецът и актьор Брус Лий щеше да навърши 75 години. Уви, мистериозната му кончина го застигна само на 32 и го превърна в легенда, като и до днес е смятан за една от най-влиятелните и уважаваните личности в бойните изкуства. Запознайте се по-отблизо с житейската му философия за самотния път към самопознаването и саморазвитието.

Не е важно какво даваш, важното е как го даваш.

Ако ви кажа, че съм добър, вероятно ще си помислите, че се хваля; ако ви кажа, че не съм добър, ще знаете, че лъжа.

Ако ви критикуват, значи правите всичко правилно. Защото хората нападат всеки, който има мозък.

Грешките винаги са простими, ако човек има смелостта да си ги признае.

Бъдете меки, но не покорни, бъдете твърди, но не жестоки.

Умът е като плодородна градина, в която всичко засято, цветя или плевели, ще порасне един ден.

Позьорство и фасада – това е визията за славата при слабаците.

Уча, за да разбирам, а не да съдя. Не мога да сляпо да следвам тълпата и да приемам подхода им.

Ако има Господ, той е вътре в нас. Ти не молиш Господ да получиш някакви неща, а от него зависи вътрешния ти мир.

Има много мързеливци по света. Те имат големи, тлъсти кореми. Говорят за ЧИ и нещата, които могат да направят, но не вярват нито в ЧИ, нито в себе си.

Обикновеното техническо познание е само началото на Кунг Фу, за да го овладее човек, трябва да усети духът му.

Когато се огледам около себе си, винаги научавам нещо, и това е да бъдеш винаги себе си, да изразяваш себе си и да имаш вяра в себе си. Не излизайте навън с мисълта да намерите успешна личност и да я копирате. Това сега е много разпространено в Хонк Конг, сякаш винаги са копирали нечии маниери и са били превзети; никога не започват от корените си и това е грешката им. Как тогава можеш да бъдеш себе си?

За мен бойното изкуство означава да изразиш себе си честно. Лесно е да се престоря, да направя шоу, но да изразя себе си честно, не да лъжа себе си... това приятели е много радостно.

Аз не мога да те науча, аз мога само да ти помогна да откриеш себе си.

Учителят не открива истината, той е проводник на истината, която всеки ученик трябва да открие сам за себе си. Добрият учител е единствено катализатор.

Ако обичаш живота не си губи времето, защото времето е това, което съставя живота.

Истината няма път. Истината е да живееш, следователно, да се променяш.

Постави в една стая всички учители и те ще бъдат съгласни за всичко. Постави техните ученици и те ще спорят за всичко.

Празнината не е вече празнота, то е свобода, съществуване. То е източникът, от който произлиза всичко и в който свършва всичко. То не може да бъде видяно, докоснато или опознато, въпреки че съществува и се използва свободно. То няма форма, размер, цвят и въпреки това всичко , което виждаме, чуваме, чувстваме или докосваме е ”то”. То е отвъд интелектуалното познание и не може да бъде уловено от обикновения ум. Когато изведнъж осъзнанем, че няма бариера и никога не е имало, човек осъзнава, че той е едно с всичко – планините, реките, тревата, дърветата, слънцето, луната, звездите, Вселената. Няма вече разделение или бариера между мен и другите, няма вече отчуждение или страх. Осъзнавайки това стигаме до истинското състрадание. Другите хора и неща не са отделно от цялото, тъкмо обратното – всичко е едно цяло.

Не се страхувай от провала. Не провалът, а ниската цел е престъпление. Във великите опити е славно дори да се провалиш.

Мислите са материални.

По дяволите обстоятелствата, аз създавам възможности.

Това, което е, е по-важно от това, което трябва да бъде.

Няма граници. Има пречки, но ти не трябва да стоиш там, ти трябва да ги преодолееш. Ако те убие, убило те е. Човек трябва постоянно да подобрява нивото си.

Ако винаги поставяш граници на всичко, което правиш, физически или каквито и да са други, това ще се пренесе и в работата ти и в живота ти. Няма граници. Има само плата, в които не трябва да се застояваш. Трябва да отидеш отвъд тях.

Забрави за победата и загубата, забрави за гордостта и болката.

Изпразни ума си, бъди безформен  като вода. Ако сложиш водата в чаша, тя става чаша; Ако я сложиш в бутилка, тя става бутилка; Ако я сложиш в чайник, тя става чайник. Водата може да тече и може да бушува. Бъди вода, приятелю.

Преди да започна да практикувам Пътят облакът беше просто облак, планината беше просто планина. Когато започнах да изучавам Пътят обаче облакът вече не беше облак и планината не беше повече планина. Сега когато разбирам Пътят, облакът отново е просто облак, a а планината – просто планина. (А облаците и планините са просто ритници и юмруци).

Приемайте нещата такива, каквито са. Удряйте, когато трябва да удряте. Ритайте, когато трябва да ритате.

Самият живот е учител и ти си в състояние на постоянно учене.

Трябва да имаш пълна решителност. Най-лошият възможен противник е този, чиято цел се е превърнала в мания. Например, ако човек реши, че ще ти отхапе носа без значение какво ще стане с него, вероятно е да успее. Може да е тежко ранен, но това няма да го спре да изпълни целта си. Това е истинският боец.

Всички предварително подготвени варианти са неспособни на приспособимост или гъвкавост. Истината е извън всички предварително подготвени образци.

Осъзнаването без избор, без натиск и без тревога – в това състояние на ума е възможно и разбирането.

Когато разумът ви е спокоен, идва миг на отдих от трескавата активност; момент, когато сте свободни. И тогава, между две мисли, проблясва разбирането. Мислите и действията обаче трябва да бъдат балансирани, защото, ако губите твърде много време за размишления, никога няма да пристъпите към изпълняването на задачата.

Простият път е правилният път. В борбата никой не мисли за красотата. Най-важни са увереността, отработените навици и точната преценка.

Поражението не е поражение, ако не го признаете за такова в съзнанието си.

Истинските приятели са като диаманти, редки и скъпи. Фалшивите приятели са като есенни листа – те са навсякъде.

Не мисли, а чувствай! Това е като соченето с пръст към Луната. Не се концентрирай върху пръста или ще пропуснеш тази божествена красота.

За какъвто се мислиш, такъв и ще станеш.

Ако мислиш за нещо като за нещо невъзможно, то ти самият го правиш невъзможно.

Добрият боец не е този, който е напрегнат, а този, който е готов. Той не мисли и не мечтае, той е готова за всичко, което може да се случи.

В боя винаги побеждава спонтанността. Зубренето винаги губи.

Празните глави са с дълги езици.

Целта не е задължително да бъде постигната. Понякога това е просто едно направление за по-нататъшно движение.

Простота – висша степен изкуство.

Не ме е страх от този, който е тренирал 10 000 удара с крак по веднъж, страх ме е от този, който е тренирал един удар с крак 10 000 пъти.

Запомни: даже най-силното дърво може да се счупи по-лесно, отколкото дърветата бамбук или върба, изкривяващи се от вятъра.

Аз не съм учител, аз съм учител-ученик, т.е. имам знанието на учител, но все още се уча. Не вярвам в думата ”учител”, за мен учител е равностойно на това вече да ти затворят ковчега.

Снимки ~ bruceleeactionmuseum.org, fanpop.com, pinterest.com

43994 Преглеждания