Ернестин ШЕПЪРД ~ Да тичаш на 79

Възрастта е само число”, споделя най-възрастната дама в бодибилдинга Ернестин Шепърд. Нейната история не върви по типичен спортен сценарий. Физическите упражнения идват след усилие да изглежда добре в бански костюм и пълно отчаяние от гледката в огледалото. Тогава Ернестин е на 56 години, работи като училищна секретарка. „Една  добре платена, скучна и сигурна работа, от която се бях разплула като гол охлюв”, разказва Шепърд. Когато заедно със сестра си Велвът виждат подпухналите си тела наврени в бански, двете решават да се въведат във форма. Така започват редовните им тренировки в залата. Резултатите са видими, но радостта на Ернестин е помрачена от смъртта на Велвът. В скръбта си, тя първо забравя за всички положени усилия, но после решава да не се предава. Шепърд поделя, че това решение променя живота й завинаги. Оттогава до днес, нейните дни са посветени на упорити тренировки. Денят й започва в 4 сутринта с 10 км тичане, а тялото на мадам Шепърд е във великолепна форма за нейните 79 години. Книгата на Рекордите Гинес я удостои с титлата „Най-възрастната жена културист в света”. Ерни, както я наричат всички, работи като личен треньор, има изяви като модел, участва в състезания по културизъм и признава, че животът й е по-пълноценен и щастлив от всякога.

„Нямам високо кръвно, не пия хапчета за панически атаки, нямам проблеми със стомаха, нито пък рефлукс”, споделя Шепърд. „Когато съм навън и тичам, депресията и тревожността просто бягат от мен”.

Три съвета за добра форма от Ернестин Шепърд

  • Опитайте се да имате положително  отношение към живота, приемайте тренировките като нещо забавно, като пътешествие, което ви осигурява билет за дълъг и щастлив живот.

  • Никога не забравяйте кои сте, какво искате, накъде сте се устремили. Поставете си цел.

  • Вярвайте във вдъхновението и подкрепата на семейството си – упоритост, посветеност, дисциплина – трите важни  качества за успех.

Днес Ернестин е вдъхновяващ треньор на хора на средна възраст, а най-голямото й желание е да им покаже скрития потенциал на телата и духа им. Най-големият пример е тя самата.

 

Снимки: blackdoctor.org, mademags.com, flickr.com, yohnnex.com

2895 Преглеждания