Менюто на балетния виртуоз Марсело ГОМЕС ~ Изящество от зеленчуци, ядки и джин-тоник

В света на балета, 36-годишният Гомес е провъзгласен за Крал. Но нищо на сцената не идва даром. Всички успехи са плод на пълна отдаденост, свръхчовешка дисциплина, организация на време и фокусиране – върху творческата и физическата страна на нещата. Списание GQ вдига похлупака на личното меню на виртуозния майстор и ни представя неговия строг ежедневен режим.

Солистът на American Ballet Theatre говори за подготовката на всяко представление като маратонец, който се кани да тича 40 км. „Поддръжката е изключително важна част от работа ни. Всъщност приличаш на състезателен кон, който трябва да е на старта в точната секунда и в най-съвършената си форма. Да си наясно с колко време разполагаш, за да се подготвиш перфектно, когато твоя час удари. Това не са високопарни  приказки, а истината зад всяко едно представяне на сцената”, споделя Гомес.

И така, да се подготвиш за вдигането на завесата означава да бъдеш на  репетиции от 12 на обяд до 7 вечерта – тук почивката е рядкост. Храната е  изключително важна за тялото – този незаменим инструмент в балета. Имаш и хореография за запомняне – паметта трябва да е в отлична форма.

Ниската кръвна захар не само ще попречи, но ще превърне  репетициите в адска борба за запомняне на движенията.

Цялото изящно изкуство на балета е построено върху свръхчовешки усилия, тренировки и напрежение – върху тялото и ставите. Марсело е в трупата на American Ballet Theatre от 18 години и е опитен ветеран, минал през аплодисменти и контузии на сцената – има операции и на двете си колене, както и на глезена. Затова голяма част от  времето си посвещава на правилната диета и натоварване във фитнеса, които да предотвратят тежките контузии от  балета.

Най-питателните блюда на Гомес са вечер и сутрин, когато храната може лесно да се усвои – преди началото и след края на репетициите. В дните с представления, Гомес си позволява лек обяд, защото до късно през нощта няма да има възможност да подкрепи тялото си с каквото и да било.  

Закуска
• Ефирен омлет от яйца и пуешки наденички
​• Кафе
​• Портокалов  сок

През деня
​• Ядки
​• Ябълка
​• Малка салата
​• Лежерно смути – от банан, соево мляко, ягоди, протеинова пудра, фъстъчено масло

Вечеря
​• Пиле с зелен фасул соте и киноа
​• Голяма салата с моркови, доматчета, английски краставички с балсамов оцет и зехтин
​• Джин с тоник

Наздраве!
И на добър час на Марсело Гомес!

  

Източник: www.gq.com
Снимки: magazines.aa.com, marcelogomes.co, nycdanceproject.com, gq.com

8018 Преглеждания