Дубай стана свидетел на вълнуващия финал на световните серии Red Bull Cliff Diving за 2016

Новобранката Рианън Ифланд от Австралия си осигури титлата при жените. Първа победа за американеца Анди Джоунс при мъжете. Гари Хънт е с цялостен победител за 2016, а Рианън Ифланд при жените.

Специалната покана (wildcard), Рианън Ифланд, направи перфектен завършек на дебютния си сезон с 5-та победа от 7 надпревари, вземайки титлата за жени под светлините на дубайското яхтено пристанище. На подиума към Ифланд се присъединиха сънародничката Хелена Мертен на второ място и Адриана Хименез от Мексико, която завърши челната тройка.

Анди Джоунс полетя към първата победа в кариерата си пред 12 000 – на публика по време на първото в историята на сериите нощно събитие. Британецът Гари Хънт отпразнува скорошната си титла завършвайки втори, а мексиканецът Джонатан Паредес застана на третото място на подиума в запомнящата се и драматична финална нощ в ОАЕ.

Пристигайки в Дубай, 25-годишната австралийка бе само на един скок от победата в цялостното класиране, но все още бе амбицирана да даде всичко от себе си и да завърши сезон 2016 със стил. 5 победи плюс 2 финиша на подиума я превърнаха в неоспорим победител в Световните серии за жени 2016. Австралия бе представена изключително добре във финала на надпреварата, където Мертен, най-младата атлетка в спорта, финишира с най-добър личен резултат, заемайки второто място. Хименез, на трето място, също запази най-добрия си резултат за сезона на озарения нощен финал в „Дубай Марина“.

В петъчната надпревара, калифорниецът Анди Джоунс доказа уменията си, натрупани в Cirque du Soleil, подобрявайки най-добрия си сезон с първо място, измествайки 6-кратния цялостен шампион Хънт на второ място. Паредес, завърши сезона с победа заемайки 3-то място на подиума.

Гледайки цялостните резултати, „брилянтният британец“ Хънт победи в Световните серии, след като доминира от 2010 до 2012 и от 2014 до 2016. С най-сложния скок в надпреварата, три победи и четири финиша на подиума, той остави за пореден път своя отпечатък върху спорта. Победителят на деня, Джоунс зае третото място в цялостното класиране, побеждавайки с малка преднина чеха Михал Навратил- на четвърто място. Американецът Стивън ЛоБуе завършва челната петорка за сезон 2016.  

При жените, само канадката Ричард преследваше Ифланд по петите в цялостното класиране и с две победи, финишира на 2-ро място в първия си цялостен сезон. Сесили Карлтън от САЩ и австралийката Мертен завършват челната четворка и автоматично се класират за сезон 2017.   

Заедно с топ 5 класацията за 2016, останалите пет постоянни места за сезон 2017 бяха раздадени според ранглистата след 11 събития, включително според финала на Световната купа по плуване и Marmeeting: Дейвид Колтури (САЩ), Орландо Дюке (КОЛ), Сержо Гузман (МЕКС), Блейк Олдридж (ОК) и Крис Коланус (ПОЛ).

Чувствам се на седмото небе в момента. Все още не мога да го осмисля. Исках днес да дойда тук и да направя финалния си скок. Исках наистина да покажа какво мога. За това съм много, много щастлива. Мисля, че разбирайки за титлата вчера, допринесе нещата да бъдат по-лесни, стресът беше по-малко. Всичко, което исках да направя днес, е да изляза и да се забавлявам.“, Рианън Ифланд, Австралия

(Rhiannan Iffland)

Не мислех много за мрака, както повечето от другите. Мисля, че опитът ми определено беше преимущество. Правил съм много скокове от високо в тъмнина през кариерата си. Мисля, че определено ми помогна и успях да спечеля първия рунд и да задържа до края. Бяха щури няколко дни. Цял ден за това си мисля днес, вчера също и знаех че ако дам всичко най-добро от себе си, може да се случи. Дадох най-доброто лично време и се сбъдна първата ми победа.“, Анди Джоунс, САЩ

(Andy Jones)

Чувствам се страхотно. Загуба беше, но във финалната спирка на много дълъг сезон. Сезон, от който мога да си извадя много позитивни заключения. Няма нищо релаксиращо, когато си на платформата. Вълнуващо е всеки път и с всеки път се чувствам все по-комфортно и по-комфортно, особено след като вече знаех, че титлата ми е в кърпа вързана, но днес тръпката я нямаше.“, Гари Хънт, Великобритания

(Gary Hunt)

(Rhiannan Iffland and Gary Hunt)

(Gary Hunt, Andy Jones, Jonathan Paredes, HisExcellency Issam Kazim)

(Rhiannan Iffland, Adriana Jimenez and Helena Merten)

2016 Финално класиране МЪЖЕ (след 9 от 9 спирки):
1. Гари Хънт | ОК | 1350 точки
2. Джонатан Паредес | МЕКС | 1030 точки
3. Анди Джоунс | САЩ | 910 точки
4. Михал Навратил | ЧЕХ | 900 точки
5. Стивън ЛоБуе | САЩ | 800 точки

2016 Финално класиране ЖЕНИ (след 7 от 7 спирки):
1. Рианън Ифланд (СП) | АВСТ | 330 точки
2. Лисан Ричард | КАН | 310 точки
3. Сесили Карлтън | САЩ | 200 точки
4. Хелена Мертен | АВСТ | 190 точки

Още: 9 тежки надпревари при мъжете и 7 при жените, между юни и октомври бе най-големият сезон в историята на световните серии Red Bull Cliff Diving за 2016, в който този чист екстремен спорт се докосна до води в градска и естествена среда в някои от най-легендарните места на планетата. В осмата си година спортът, който се бори с гравитацията, докосна нови земи и се доказа в други, сред тях Северна Америка, Азия и Близкия Изток, за да короняса новите си шампиони. Световните серии стават все по-сложни, а скачачите надминават представите ни за това какво е физически възможно, заедно с нарастващия списък на победители, борещи се за 1-то място, сезон 2017 ще е по-силен от всякога.

Red Bull Cliff Diving World Series 2016
Още от 2009-та Red Bull Cliff Diving World Series предоставя платформа за вълнуващ екшън и гмуркания с постоянно нарастваща трудност. Сериите включват елитни атлети както и нови таланти, а през 2014 бе даден старт и на Световни Серии за жени. През 2016 най-добрите атлети в спорта скачат за пореден път, twist и somersault от спиращи дъха висини без предпазна екипировка, освен тяхната концентрация , умения и физически контрол по време на 9-те надпревари в цял свят.

Снимки: Red Bull Content Pool

3614 Преглеждания