ЗА ХРАНАТА ~ Лев ТОЛСТОЙ

(Михаил Нестеров ~ Портрет Л. Н. Толстого, 1907)

Ако хората се хранят само когато са гладни и ядят проста, чиста и здрава храна, няма да знаят що е болест и лесно ще се борят с греховете, които пречат на добрия живот.

Разкошните, изтънчени храни отслабват стомаха и намаляват радостта от храненето. Освен това простата храна се добива лесно, а изтънчената – мъчно. За простата храна стига твоя труд, а за изтънчената се иска и чуждият труд.

Един мъдрец казва: „Благодаря на Бога, че е направил всичко нужно лесно, а всичко ненужно-мъчно“. Това е особено вярно за храната. Храната, която е нужна за човека, за да бъде здрав и работлив, е проста и евтина: хляб, плодове, корени, вода.

Всичко това се намира навсякъде. Трудно се отгледват само бикове и свини, трудно се правят сладолед и сладкиши и всякакви богати яденета.

Богатите яденета, освен че са трудни, но са и вредни. И богатите са изнежени от изтънчената храна, а бедните са здрави от своята постна храна. И не бедните трябва да завиждат на богатите, а богатите трябва да завиждат на бедните.

Излишни са и виното и тютюнът и всички спиртни питиета. Не само че са излишни, но са и вредни за тялото и душата. Това всички знаят, но все пак ги употребяват и се погубва труда на милиони хора за произвеждането им.

А защо пият и пушат хората? Хората пият и пушат, защото искат за служат на тялото, и като виждат, че не могат да го задоволят, упойват се, за да забравят, че за угаждането на тялото вършат глупости и безобразия.

Из вестник "Добро здраве" - 30 -те години на миналия век
Картина (заглавна) ~ Илья Ефимович Репин, Пахарь. Л. Н. Толстой на пашне, 1887

13537 Преглеждания