Губи ли кожата ви своя блясък? Вместо да я третирате с различни скъпи кремове и козметики, защо не пробвате естествена грижа от природата? Вижте някои от храните, които трябва да похапвате, за да поддържате сияйна кожа.

1.Амла или индийско цариградско грозде
Пълен с витамин А, Амла помага за увеличаване на производството на колаген, който е от съществено значение, за да се запази кожата гладка и сияйна.

2. Ябълка
Една ябълка на ден със сигурност може да запази кожата ви от стареене. Този плод съдържа в изобилие витамин С, който поддържа кожата стегната и гладка. Също така ябълката предпазва от свободните радикали, които причиняват преждевременно стареене на кожата.
Как да консумирате:За най-добър ефект, яжте поне една ябълка на ден. Можете също да нанесете ябълков сок върху лицето си и да го измиете с хладка вода след 10 минути.

3. Цвекло
Колкото повече антиоксиданти приемате, толкова по-сияйна ще е кожата ви. Цвеклото е известно със своите невероятни ползи за цялото тяло. То е богат източник на антоцианини, мощни антиоксиданти, които предотвратяват появата на бръчки. Ако похапвате цвекло, кожата ви ще изглежда румена и нежна.
Как да консумирате:Сварете цвеклото, нарежете го на филийки и след това го консумирайте. В суров вид се консумира по-трудно, но е възприето да се хапва ситно нарязан с лимон под формата на салата. Също толкова полезен е прясно изцеденият сок от цвекло. Наздаве!

4. Морков
Морковът е с високо съдържание на бета-каротин, който има доказани свойства като антиоксидант и предпазва от злокачествени заболявания.Това го прави задължителен в дневното ви меню. Редовната консумация на моркови не само ще даде блясък на кожата ви, но също така ще забави процеса на стареене и появата на бръчки.
Как да консумирате:Можете да ги хапвате по всякакъв начин – в салати, ястия, сурови или сварени. Също както цвеклото, морковите са много вкусни под формата на прясно изцеден сок.

5. Лимон
Кожата ви е склонна към възпаления, има белези, акне или черни точки? Лимонът е изключително подходящо средство за борба с тези вредители. Този плод има високо съдържание на витамин С, който поддържа еластичността на кожата и подобрява устойчивостта към инфекции.
Как да консумирате:Изстискайте един лимон в чаша с топла вода и го изпийте на гладно сутринта. Можете да добавите лъжичка мед в сместа. Или просто добавете сока на половин лимон в салатата или чая си.

6. Тиквени семена
Един от сигурните начини да освежите кожата си е честата консумация на тиквени семки. Тези малки парченца са опаковани с цинк, който е от съществено значение за създаването на нови кожни клетки. Също така подобряват тена на кожата и контролират омазняването.
Как да консумирате: Консумирайте една шепа тиквени семки като междинно хранене вечер. Можете също така да гарнирате с тях своя сандвич или салата за по-хрупкав ефект.

7. Спанак
Зареден с антиоксиданти, спанакът помага за намаляване появата на бръчки. Също така допринася за укрепване на кожната тъкан и притежава противовъзпалителни свойства. Изчистена от токсините, кожата придобива нежен и сияен вид.
Как да консумирате:Обикновено спанакът се вари и приготвя под формата на супа. В суров вид се добавя в различни салати и ястия. Изключително полезен е също спаначеният сок.

8. Ягода
Наличието на оксалова киселина в ягодите ги прави естествен избелващ агент. Също така в тях се съдържат много антиоксиданти, които придават на кожата здравословен блясък.
Как да консумирате:Изяжте шепа ягоди или ги добавете в купичка кисело мляко с малко мед за закуска. Можете да ги смелите и използвате под формата на маска за лице. След като нанесете сместа на лицето си, изчакайте 15 минути и я отмийте. Кожата ви ще е гладка и нежна. Ягодите често се използват за приготвянето на вкусен ягодов шейк.

9. Сладък картоф
Сладките картофи са с високо съдържание на витамин А, който помага в борбата с акнето. Наличието на витамин С допълнително подобрява тонуса на кожата и заздравява лицето от белези и тъмни петна.
Как да консумирате:Сварете един сладък картоф и към него добавете сол, черен пипер и лимонов сок . За максимален ефект го консумирайте заедно с кората. Ако кората е третирана с восък или е прекалено лъскава на външен вид, тогава е по-добре картофът да се обели.

10. Домат
За да изглежда кожата ви свежа и сияйна, тя се нуждае от подхранване отвътре. Доматът е богат на антиоксидант, наречен Ликопен, който предпазва кожата от стареене и има слънцезащитни свойства. Тъй като е киселинен, доматеният сок помага за стягане на порите и предотвратява появата на пъпки.
Как да консумирате:Доматите обикновено са неизменна част от различни диети и се добавят към много ястия под форма на пюре. Разбира се можете да ги ядете сурови в салати, както и да използвате доматените люспи и сок върху кожата си.

Източник ~ SPARK Sport & Social Club