По-близо до кухнята, по-далеч от аптеката

Болести, лекари, рецепти, лекарства, химия, аптеки. Това най-често е затвореният кръг на съвременното лечение. Доколко ефикасно е то и има ли естествени средства, които могат да облекчат болките ни, да засилят имунитета на организма и да ни предпазят от болести? Приемът на антибиотици разрушава естествената микрофлора на червата и убива полезните бактерии - може да доведе до алергии, повръщане, разстройство, както и да отслаби имунитета.

Затова нека заложим на натуралните съставки. В следващият текст подреждаме най-ценните природни антибиотици, които добавени към ежедневното меню ще ни дарят с крепко здраве - благодарение на силните си антибактериални, противогъбични и противовирусни свойства.

Канела
Канелата има своя дълга история – и като подправка, и като лекарство, тя е наистина уникална. Многото полезни вещества, с които е наситена канелата, имат способността да спрат развитието на бактерии и гъбички, в това число тези от рода Candida. Канелата е богата на антиоксиданти, благоприятно въздейства на панкреаса, контролира нивото на кръвната захар, повишава възпроизводството на инсулин в тялото и е най-доброто профилактично средство против диабет.

Джинджифил
Традиционно се използва за лечение при простуда и грип, диуретичните му свойства са оценени наскоро. Според изследванията, джинджифилът е ефикасен  срещу вирусите на грипа и увеличава способността на имунната система да се бори с инфекциите. Неговата употреба се препоръчва при гадене, повръщане, морска болест, бременност и химиотерапия. Широко се използва при стомашни заболявания, за намаляване на болките при остеопороза и дори за натурална профилактика на ракови заболявания.

Дафинов лист
Дафиновите листа имат удивителното свойство да унищожават широк спектър вредни микроби и гъбички, като благоприятстват размножаването на полезните бактерии в организма.

Чесън
Мощен природен антибиотик, който активно се бори с бактериите – стафилококи, стрептококи  и други. Изследване доказва, че пациентите, които ежедневно са употребявали чесън, са се избавили дори от здравословни проблеми като високо кръвно налягане, алергии, болест на сърцето, зъбобол, диабет.

Хрян
Растение, което не само помага на организма да се бори с инфекциите, но и повишава активността на имунната система. Ефективно средство при лечение на гърло и заболявания на горните дихателни пътища. Доказано е, че редовната употреба на хрян, унищожава бактериите, предизвикващи възпаление на пикочните пътища.

Мед
Качествата и целебните свойства на меда са оценени още в древността. Хората неслучайно го наричат природен антибиотик. Този продукт има силни антибактериални, противовирусни, противогъбични, противовъзпалителни, антиоксидантни и антисептични свойства, от които щедро можем да се възползваме.

Плодове и зеленчуци с високо съдържание на витамина С
Витамин С укрепва имунната система, той е мощен антиоксидант, подпомага производството на колаген, укрепва сърдечно-съдовата система, помага на организма да се справи с бактериалните и вирусни инфекции. Благодарение на ролята на витамин C за производство на колаген, той помага на тялото ни да лекува рани по ефикасен начин. Лимони, портокали, киви, ягоди, сливи, диня, лук, чушки, магданоз, зеле, аспержи, домати, спанак – нека винаги присъстват  в менюто ни.

Евкалипт
Ефективен като локален антибиотик, при нанасяне върху кожата унищожава бактериалните инфекции. В качеството си на вкусна и полезна добавка към чая, евкалиптът се бори с инфекциите – може да се използва при различни видове кашлици и като ефективно средство за понижаване на температурата. Растението се счита и за природен антисептик, който убива гъбичките, бактериите и вирусите.

Ехинацея
Това растение съдържа вещества, които повишават активността на имунната система, понижават болката, намаляват възпалителните процеси и имат противовирусен и антиоксидантен ефект. Билкарите препоръчват използването на ехинацея при лечение на инфекции на пикочните пътища, кандидоза, ушни инфекции, микоза, синузит, сенна хрема и бавнозарастващи рани. Според изследванията, екстрактът от ехинацея активно се бори с херпесния вирус, използва се при лечение на простуда и грип, унищожава бактерии като златистия стафилокок.

Ябълков оцет
Съдържа ябълчена киселина, която е известна със своите антивирусни, антибактериални и противогъбични свойства. Ябълковият оцет унищожава всички видове микроби, които атакуват устната кухина и действа подобно на гъба, която извлича токсините и вредните микроорганизми.  

По материал на tvoya-life.ru
Изображения: artisanhouse.com.au, naturalsouth.com, organicauthority.com, jimmyboswell.com, healthlifeteam.com, purious.com