Ябълката представлява най-фината мисъл на чувствата, лещата е лекарство за очите, прасковите лекуват стомаха

Петър ДЪНОВ за различните храни

Истинската храна се заключава в светлите мисли, възвишени чувства и благородни постъпки. Това са плодовете на живота, с които ще се хранят хората в бъдеще.”

Жито – от всички храни най-хубаво е житото и хлябът. Всички други храни идват да допълнят хляба. Човек трябва да употребява известно време млечни житни зърна, преди да са напълно узрели; това укрепва нервната система. Но трябва да се дъвче добре. Житото единствено се жертва 100% за човека.

Боб – надали има друго растение, което съдържа толкова много хранителни вещества, колкото боба. По външна форма бобът прилича на бъбреците, следователно той се отнася към онази система, която чисти организма. Когато си мрачно настроен и изпитваш песимизъм, яж боб. Но ако се яде много, заболява се от болестта подагра. Да се яде всеки ден боб не е полезно, един път в седмицата е достатъчно.
Черният боб развива интуицията.

Леща – лещата е лекарство за очите.

Грах – грахът е за красота, за хубав тен и за нервите. Добро козметично средство; трябва да се вари без масло и с малко сол.

Картофи – картофите придават само едно качество на човека, правят го доволен, да се задоволява с малко. Особено, ако е при неблагоприятни условия.

Лук – лукът може да служи и за храна,но лукът първо е лечебно растение. То е тоническо растение в природата. В органическия свят този лук е за хората и животните. Всички тонира. Българинът обича много лук, понеже не може да мисли, много лук яде и прав е.

Бамя – тя дава мекота в характера.

Сините патладжани успокояват.

Слънчоглед – слънчогледът показва, че при всичките си постъпки ти трябва да мислиш. Човек може да мисли, само когато има светлина. Слънчогледът показва, че вие всички трябва да вървите по пътя на светлината.

Зехтин, дървеното масло съдържа доста слънчева енергия, кондензирана енергия в себе си.

Ряпа – когато човек има големи мъчнотии да яде ряпа, тя помага против много болести, взема се като символ за преодоляване. Когато работите ви не вървят, яжте ряпа.

Чесън – чесънът е добро лечебно средство. Когато иска да дезинфекцира устата си или да подобри състоянието на стомаха и гърдите си, човек трябва да яде чесън. На болния предписвам чесън, но не и на здравия. Чесънът увеличава вибрациите на организма. Нервният човек да употребява чесън за успокоение.

Люти чушки помагат против треска, но за здрав човек не се препоръчват.

Моркови – чрез морковите става примирение с земята.

Зеле – чрез зелето става примирение с небето.

Краставица – действа благотворно на нервната система, но да се яде сутрин и на обед. Яде ли се вечер, тя се отразява зле на стомаха. По- своенравно същество от краставицата няма във формата, която е дадена. Краставицата е еротична, своенравна. Трябва да знаеш с каква друга храна да я хармонираш. Когато човек е нервно изтощен да яде краставици. Соковете на краставицата действат обновително на човека, но ако той е много здрав и яде краставица, тя е много възбудителна, обича да се сърди, побива хората малко.

Домат – в своето развитие доматът по-далеч от стомаха не е стигнал. Материалистите са подобни на доматите. Доматите регулират кръвообращението.

Орехи – те карат човека да мисли. Забележете, имате три обвивки на ореха. Не може ли да има една обвивка, но три! Една зелена обвивка, тя е свързана с физическия свят, втората с духовния свят, а самият орех е Божествения свят. Всички ядки са крайно полезни, те имат извънредно ценен елемент за поддържане на живота.

Ябълки – ябълката придава следните качества на човешкия организъм: прави го мек благ, снизходителен към хората. В пътя на развитието си ябълката се е движила по най-малкото съпротивление, стремяла се е към красота и удоволствие. Ябълката представлява най-фината мисъл на чувствата. Ако някой иска да стане изящен, деликатен, да знае как да постъпва, той трябва да яде от най-хубавите ябълки, а не от грубите.

Круши – крушата придава хубава форма на твоята мисъл. Който иска да стане разумен, интелигентен, нека яде круши, от най-хубавите, с продълговата форма и същевременно с хубав жълт цвят, а не от валчестите.

Череши – в черешите се крият дълбоки чувства и законът на свободата. Ако имате запичане, яжте череши, те освобождават стомаха. За подобряване на кръвообращението. Черешата е под влияние на Венера. Черешите внасят радост и веселие в душата на човека. Ако искаш да се усили надеждата ти, яж череши. Черешата подхранва нашето сърце.

Грозде – ако дробовете ви са слаби и умът ви не работи, яжте грозде, то лекува дробовете. Който иска да бъде философ, мъдър, да яде грозде, късен плод. В люспицата на гроздето се намират много витамини, които могат да се използват само при много дъвкане. Добре е семките на гроздето да не се гълтат.
Червеният мискет усилва кръвта. Мискетът регулира мозъчната и симпатична нервна система.

Дренки – ако сте безхарактерни и отпуснати, като ядете дренки, ще придобиете устойчивост и издръжливост на характера. Те доставят желязо в кръвта.

Лимон – лимонът се е развивал в такава епоха, когато киселините са имали надмощие. Който е апатичен, всяка сутрин трябва да употребява по едно парче лимон, да се свърже със силите, които действат в него. Киселините в лимона придават активност на човека.

Пъпеш – пъпешът узрее ли, отдалеч може да мирише, да подканя да го отрежат. В това отношение стои по-високо от динята, която е горделива и да узрее, не съобщава, ако никой не я открие. Пъпеш ще ядеш, за да бъдеш внимателен, да имаш маниер и обхода с хората. Пъпешът е тщеславен.

Диня – динята е смела, може да направи плода си голям. Динята чисти стомаха и червата. След като е стояла на слънце, откъсни я и я изяж, но не яж такава откъсната отдавна. Динята действа ободрително и слабително. Ако искаш да знаеш как да работиш с хората, яж дини. Който няма развито честолюбие, достойнство, да яде дини.

Тиква – тя се яде, когато човек трябва да се научи да не се безпокои.

Прасковите лекуват стомаха.

Смокини – по-полезни са за здравето на човека, ако се взимат пресни от дървото.

Сини сливи – онези, у които вярата е слаба, нека ядат сини сливи. Не зелени, нито презрели, ами точно узрели. Ако се храниш само със сливи, ще станеш религиозен догматик, не набожен човек, но догматик.

Мед – ако ядеш мед умерено, ще бъдеш здрав, ядеш ли повече, ще се разболееш.

Мляко – млякото е добро за малкото дете, а зло за възрастния. Ако възрастният се храни дълго време с мляко, ще осакати храносмилателната си система.

* Картини на Владимир Димитров - Майстора

43468 Преглеждания