„Навремето гръбначните изкривявания при децата на възраст от 9 до 17 г. бяха 25% , днес са 90%.”

Тя е тренирала художествена гимнастика с прочутата Жулиета Шишманова. Спортът винаги е бил част от живота на Рени Стойкова, която обаче още на млади години решава, че грижата за доброто тяло и добрия дух, са по-важни от постиженията и медалите. На 81 години, леля Рени, както учтиво я наричат всичките й колеги от 14 ДКЦ в София, и стотиците деца и родители, доверили й се в грижите за добрата стойка, е на бойна нога и във великолепна форма. Тя е тънкият специалист по лечебна физкултура  който почти шест десетилетия коригира, наставлява и учи прегърбените ни и изкривени от какво ли не наследници, да вървят през живота изправени. Започнала като млад специалист в тогавашния Благоевски район на София, навремето Рени Стойкова е била част от професионалистите, обучавали училищните лекари как да диагностицират гръбначните изкривявания при подрастващите. „Цял живот съм работила в областта на гръбначните изкривявания. Навремето имаше утвърдена и много добра руска, полска и чешка методика. В началото на всяка учебна година се провеждаха прегледи на децата в първи и пети клас на столичните училища, с цел диагностика и динамично проследяване на гръбначната патология . В тази дейност бяха ангажирани районните кинезитерапивти към Националния център по Спортна медицина. След като тази дейност беше преустановена, единственото съдействие, което получихме, беше  от страна на дружеството „Левски–Спартак” и лично от г-н Хранов, за безплатно използване на  плувния комплекс „Спартак”. А сега какво има? Питате ме от какво са криви днешните деца – най-вече от неправилна стойка, слаба мускулатура, неспортуване, безсмислено тежките раници, които носят на раменете си. „Навремето гръбначните изкривявания при децата на възраст от 9 до 17 години бяха 25% , днес са 90%. Сами преценете какво е положението”, споделя Рени Стойкова.

За упражненията, дълголетието и живота, посветен на децата – един интересен и полезен разговор с Рени Стойкова, специално за Web Stage.

За децата

Рени Стойкова споделя, че да работиш с деца е благословия. И не напразно в Библията има стих, изговорен от Исус, който казва „Ако не станете като децата, никак няма да влезете в Небесното царство”. В нейният салон по кинезетерапия няма богато разнообразие от модерни уреди, но Рени преподава на децата най-важните уроци, издържали проверката на времето и дава ценни съвети. „Ще се учудите, но най-изкривени са най-красивите - например, повечето от децата в художествената гимнастика, които притежават онази прекомерна гъвкавост, необходима за техния спорт. В художествената гимнастика няма деца без отклонения. Супер гъвкаво тяло, но със слаба мускулатура. Аз работя и с тях – прилагам основно упражнения за мускулна сила и издръжливост. Най-добре е децата да спортуват плуване, волейбол, занимания, в които има симетрично натоварване. Най-важната работа за мен е да се овладее и коригира проблема още в ранна възраст. Ако не се коригира , с годините води до блокажи, мускулен дисбаланс, дискова болест, дихателни, сърдечно-съдови и други усложнения ”, разказва Рени Стойкова и ни показва един от най-древните атрибути на нейното лечебно пространство – дървен налъм от 1965 година. „Тоя налъм е за счупен глезен. Навремето един баща-дърводелец водеше детето си на изправителна гимнастика – той го направи. Дори и сега върши чудесна работа – сгъване, разгъване – глезенът е сложна става и се оправя най-трудно. Сега няма такива налъми.”, констатира Рени Стойкова.

Тя не крие, че именно това полезно общуване с децата е една от тайните за дълголетието й и изобилието от енергия. „Децата се добри, искрени, послушни, обичат безрезервно. Те изпълняват специализираната гимнастика, която преподавам с усърдие и старание, защото осъзнават, че е полезна за тях. Те са ми любими и защото с тях не се е случвало да водя скучни и безсмислени разговори – какви лекарства пиеш, какво ще готвиш за вечеря и тем подобни. С децата се чувствам млада. От тях научавам и за новата музика. И да, случвало се е да им казвам: „Деца, сега танцувате така, че всеки скача и се върти сам и на разстояние от другите. Различно нещо е да бъдеш по-близо до другия, да го гледаш в очите и да говориш с него” – и те се смеят. Но сега всичко е по-различно от преди. Аз обичам класическата музика. Категорично не харесвам хевиметъла”, с усмивка уточнява Рени. 

За дълголетието

Рецептата й за дълголетие е съвсем проста – позитивизъм. „На живота гледам позитивно. Дори и сега. Лекувам се почти без лекарства. Пия хомеопатични лекарства за изчистване на организма. Знаете ли, когато напуснах предишното си работно място, оказа се, че съм се трудила 30 години без нито ден да отсъствам от работа. Аз имам обяснение за това - просто имах близката връзка с майка ми – бяхме приятелки. Когато тя почина, имах чувството, че все едно обичта си тръгна от земята за мен. Сякаш въздухът стана съвсем различен, когато тя си отиде от тоя свят. Никой човек оттам насетне, не ме е питал така, както тя ме питаше, никой не ме е гледал така, както тя ме гледаше, майка…, нищо не може да я замени. Тя ми даваше истинска, безрезервна любов и подкрепа, възпитаваше ме в честност и благодарност. Липсва ми много.

Кое ме държи и на тия години – може би е по наследство, емоционална съм, непрекъснато в движение. Вкъщи все гледам да работя нещо, отивам хапвам малко, после правя нещо друго и така – може да не е правилно, но мен това ме устройва. Не съм плувкиня, но ходя да плувам с ветераните, колкото се може по-редовно. Не работя с компютър – съзнателно. И даже по телефона не говоря. Имам висок холестерол и кръвна захар, но ям на поразия шоколад. Не мога просто едно парченце да изям, по цял шоколад хапвам – черният не ми е много симпатичен, затова си купувам млечен”, признава Рени Стойкова.

За мечтите и вярата

По-рано много мечтаех, но от едно известно време не мечтая за нищо, освен да съм жива и здрава и си казвам наум „Господи, ти доколкото ме държиш, държиш, ама аз искам до 100”. И искам да пътувам, много обичам да пътувам. Била съм в Израел, по светите места. Вярвам в Бог. От дете съм възпитавана във вярата. Спомням си, навремето майка ми подари едно златно кръстче, но времената бяха такива, че да носиш такова нещо у себе си беше забранено. Тогава майка ми каза: „Носи всичко в сърцето си”.

Съвет към децата

Не знам за децата, но на нашите управници и учители искам да дам съвет да намалят тежината на раниците им. А самите деца да запомнят, че трябва да ги носят на двете рамене, високо горе, да е изправен гърбът им, да седят по-малко пред компютъра, да спортуват задължително. Да бъдат добри и да четат, да се гледат в очите и да разговорят помежду си, а не всеки да се взира в телефона си. 

Правилата на Рени Стойкова

Какво трябва да знаем за неправилната стойка, гръбначните изкривявания и тяхната профилактика и лечение:

Гръбначните изкривявания са сериозен медико-социален проблем. Неоткрити и нелекувани навреме, те могат да доведат до неблагоприятни изменения в стойката и организма. Отпуснатият корем, приведените рамене, слабата гръдна мускулатура, изместването на гръбначният стълб вляво или вдясно, изменят статиката на гръбначния стълб. Така могат да се увредят вътрешните органи – дейността на сърцето и белите дробове се усложнява, физическата сила и издръжливост намаляват.

Единственото средство за профилактика и лечение на неправилната стойка, гръбначното изкривяване и плоскостъпието е кинезетерапията. Тя представлява специализиран комплекс от целенасочени упражнения – аналитични, изометрични и дихателни, изпълнявани под контрола на специалист.

За достигане на максимален ефект е необходимо да се спазват следните изисквания:

  • Работното място – чин, бюро, трябва да бъде съобразено с ръста на ученика Да се стои с изправен гръб и глава, рамене да бъдат на едно ниво, тазобедрените, коленните и глезенните стави да сключват 90 градусов ъгъл.
  • Да се работи не повече от 2 часа дневно на компютър.
  • Да не стои продължително време на един и същи крак, да не се носи чантата или раницата на едно и също рамо, а да се редуват.
  • Препоръчително е ученическата раница да се носи само на гръб.
  • При продължително четене или учене да се прави т.н. физкултурна пауза – няколкоминутно упражнение за разтягане на гръбначния стълб и разхлабване на уморените мускули. Това спомага за преодоляване на мускулния дисбаланс, който започва да настъпва само след 15 минутно статично положение на тялото.
  • При умора у дома, може да се чете, като детето е легнало по корем със свити лакти и подпряна брадичка.
  • При умора на чина, гръбначният стълб може да се разтовари, като двете длани се поставят под брадичката, лактите са свити, с опора на чина, и раменете са на едно ниво.
  • Леглото трябва да бъде твърдо. Да се спи на ниска възглавница и желателно по гръб. Ако се спи на една страна, тялото не бива да бъде сгънато.
  • Да не се гледа продължително телевизия в една и съща поза.
  • Необходими са разходки на чист въздух и слънце, богата витаминозна храна, закаляване, целенасочен дневен режим, както и необходимият за възрастта сън.
  • За общо въздействие на организма и добро укрепване на мускулатурата, освен кинезетерапия, се препоръчват и допълнителни занимания със спорт – плуване, волейбол, туризъм, фигурно пързаляне. Да се избягват спортове, характерни с неправилна принудителна поза и използване на един и същи крак или ръка – гребане, колоездене, бокс, хокей, скейтборд. 

Автор: Мария Тонева     

Модел: Дениел Димчев, 14г.
Снимки: Рени Стойкова 2016, © Калин Георгиев, 15г.