Няма лекарство, което да окаже същото директно въздействие върху здравето, както разходката в прекрасна гора ~ Д-р Цин ЛИ

Прекараното сред природата време понижава кръвното налягане и нивата на стрес и повишава имунитета и настроението.

Д-р Цин Ли е доцент в токийския Медицински университет "Ниппон" и един от водещите световни експерти по горско къпане, президент на Обществото за горска медицина в Япония и един от директорите на Обществото за горска терапия в Япония. В книгата си "Шинрин-Йоку. Изкуството и науката на горското къпане" той описва лечебната сила на гората на базата на изследвания, които демонстрират ефекта на шинрин-йоку върху физическото и емоционалното здраве. Доказва, че прекараното сред природата време понижава кръвното налягане и нивата на стрес, повишава имунитета и настроението. За лековитата сила на гората, с думите на д-р Ли от книгата му "Шинрин-Йоку. Изкуството и науката на горското къпане" (Изд. "Хермес").

(The Allee du Champ de Foire at Argenteuil, Claude Monet, 1874)

Гората е като наша майка, свещено място, дар за хората от Бога. Тя е лечебен рай.

Шинрин-йоку е като мост – когато отворим сетивата си, този мост ни свързва с природата.

Тишината на природата всъщност е една постоянна, магическа, несекваща симфония.

Връзката ни с природния свят е уникална и затова ни доставя единствена по рода си радост. Когато я почувствате, тогава наистина сте практикували горско къпане!

Всички знаем колко добре се чувстваме, когато сме сред природата. Знаем го от хилядолетия. Горските звуци, ароматът на дърветата, проблясващото през листата слънце, свежият, чист въздух – тези неща ни действат успокояващо. Те разсейват стреса и тревогите, помагат ни да се отпуснем и да проясним мислите си. Когато сме заобиколени от природата, настроението ни се повишава, чувстваме се отново изпълнени с енергия и жизненост, ободрени и подмладени.

Контактът с природата е не по-малко жизненоважен от редовното движение и здравословното хранене.

Световната здравна организация нарича стреса "здравната епидемия на XXI век". Намирането на начин за справяне с него – не само в името на собственото ни благоденствие, но и за доброто на обществото, семейството и на работното място – е основното здравно предизвикателство на бъдещето.

Прекарването на време сред природата повишава способността за намиране на решения и креативността с 50%.

Няма лекарство, което да окаже същото директно въздействие върху здравето, както разходката в прекрасна гора.

Пуснем ли децата си да отидат в гората, те ще я пазят, когато пораснат.

Знаех, че петте сетива играят решаваща роля в лечебното въздействие на горското къпане: гледките, звуците, ароматите, вкусовете и физическият допир до гората оказват мощно влияние върху общото ни състояние. Сред тях основно е обонянието. Може би именно естествената горска ароматерапия – растителните химикали, познати като фитонциди – дава на имунната система огромния прилив на енергия?

Освен че е по-наситен с кислород, въздухът в гората изобилства и с фитонциди. Това са естествени масла, които се съдържат в растенията и са част от защитните им механизми. Дърветата отделят фитонциди, които отблъскват бактериите, насекомите и гъбичките. Фитон идва от гръцки и означава „растение“, а цид – „убивам“. Фитонцидите са също така част от комуникационната мрежа между дърветата – чрез тях те общуват едно с друго. Концентрацията на фитонциди във въздуха зависи от температурата и други промени в атмосферните условия през годината. Колкото по-топло е времето, толкова повече фитонциди се отделят във въздуха. Най-висока концентрация във въздуха се достига при температура около 30°С

Различните видове дървета имат различни фитонциди с много специфичен аромат. Едно от най- познатите ухания в Япония е това на японския кипарис – хиноки (Chamaecyparis obtusa). Много японци свързват този аромат с носталгия и дълбок смисъл, тъй като от това дърво в миналото сме строели храмовете и къщите си, дори баните си.

Най-големите производители на фитонциди са вечнозелени видове – като борове, кедри, смърчове и други иглолистни. 

Изследванията показват, че излагането на фитонциди:

- Значително увеличава броя и активността на клетките естествени убийци и повишава активността на противораковите протеини.
Значително намалява нивата на хормоните на стреса.
- Увеличава продължителността на съня.
- Намалява усещането за напрежение, тревожност, гняв, враждебност, умора и объркване.

Освен това фитонцидите:

- Стимулират доброто настроение.
- Значително понижават кръвното налягане и сърдечния пулс.
- Повишават променливостта на сърдечната честота.
- Потискат симпатиковата дейност и насърчават парасимпатиковата, с което възстановяват баланса на нервната система и вие се чувствате комфортно и спокойно.

Изследване, направено от Катедрата по психиатрия към университета "Мие" в Япония, е показало, че цитрусовият аромат на фитонцида Д-лимонен има по-ободряващо въздействие и способства повече за емоционалната стабилност при пациенти с психични разстройства, отколкото антидепресантите.

От: "Шинрин-йоку. Изкуството и науката на горското къпане", д-р Цин Ли, Изд. "Хермес"

Картина : The Allee du Champ de Foire at Argenteuil, Claude Monet, 1874

9831 Преглеждания