Известният руски лечител Юрий Хван е основател на школата по Сам Чон До в Петербург, през която са преминали над милион души, осъзнали и почувствали чудодейната сила на хилядолетните източни традиции в лечението без лекарства. За хармонията между физическото и духовното здраве, силата на мислите и емоциите, назаем от книгата му „Десетте златни правила на щастието“ (Изд. „НСМ-Медиа“).

~ Мисли вместо лекарства 

Как точно ще управлявате организма си и всички благотворни процеси, насочени за възстановяването му? Какви инструменти ще ви потрябват? Един от инструментите са вашите мисли. Хайде да изпълним едно упражнение, което нагледно ще ни покаже как става това. 

Упражнение „Сърце“ 

Представете си, че върху дланите ви лежи вашето сърце - взели сте го в ръце и сте го сложили на дланите си. Гледайте втренчено в средата им. Представете си там образа на вашето горещо и силно сърце. Какви са усещанията ви? Ето, дланите ви се затоплят. Усещате ли пулсиране? Може би дори леко мравучкане? Какво значи това? Клетките са получили информация, че сърцето ви се намира на дланите ви. И послушните ви клетчици веднага са започнали да копират работата му - да пулсират. А сега направете от това голямо сърце мъничко. И го поставете на показалеца си. Внимателно го гледайте. Представете си сърцето си там. Какви са усещанията ви? Същите: пулсиране, топлина, мравучкане... И в областта на показалеца клетките изпълняват същите функции. 

Ако имате тахикардия, аритмия, ускорен пулс и т.н. мислено поставете сърцето си между дланите и му говорете с любов нежни думи 50-60 секунди. Ще почувствате как още в първите 10-15 секунди то ще се успокои. Всеки път ще ви се получава все по-бързо. Но помнете: това е само спешна, най-необходима помощ. Сърдечно-съдовата система може да се възстанови само със специални упражнения. 

~ Емоциите са най-добрият доктор! 

Наред с мислите ще използваме и емоциите като не по-малко ефективен начин да управляваме тялото. Спомнете си дали сте изпитвали състояние, когато сте могли да си съберете мислите (колкото и да се мъчиш, в главата ти е пълна каша!)? Представете си - седите в подобно състояние на работа... Представихте ли си? За какво мислите? Мъчите се да се съсредоточите, а мислите за печката - изключихте ли я или забравихте, за сина ви - къде ли се шляе гладен... Мислите са като пътниците на гарата - десет души влизат, десет излизат. Много е трудно да се спреш на една мисъл, защото тя повлича след ceбе си друга, а тя - следващата и тъй до безкрай, вече не с спомняш за какво искаш да мислиш. А емоциите са по-трайни. 

~ Натрапчиви емоции

Да предположим, че сутринта на път за работа ви блъсва непознат, настъпва ви и без да се извини, побягва нататък. Настроението ви веднага се разваля, а преди това е било прекрасно, пролетно. Всякакви идиоти тичат по улиците, пък и се блъскат! Отивате на работа и разказвате на колегите: представяте ли си какъв нахалник, дори не се извини! Вечерта вкъщи повтаряте разказа си, на другия ден обяснявате на съседите... Ако вкъщи няма никого, поставяте котката на стола и й проглушавате ушите, още повече че не може да прекъсне речта ви (шегичка!). 

Минава цяла седмица, а вие току си спомняте за произшествието. И настроението ви се разваля, вкисвате се, дори главата ви заболява. А онзи грубиян къде е? Отдавна е избягал от живота ви и сигурно никога повече няма да го срещнете, а може и в Космоса да е отлетял... 

Всички наши преживявания - и негативните, и позитивните, се отразяват на здравето ни, надявам се, че няма да го оспорвате. 

А на нас са ни нужни устойчиви позитивни емоции. Често чуваме за някого: „Мъката я състари преди време“ или „Тя се върна от отпуск отпочинала и подмладена“. Излиза, че емоциите не са по-слаби от мислите и също могат да управляват тялото и процесите в него. Пък и вие самите неведнъж сте чувствали, че от обхваналата ви радост сякаш десет години са паднали от плещите ви, а от мъка - сте се състарили. 

Спомнете си упражнението „Усмивка“. Какво правехте? Усмихвахте се. С каква цел? За да предизвикате радост. Тоест изкуствено предизвиквахте определена емоции у себе си. Значи: Емоциите също могат да се управляват. Как, по какъв начин го правехте? Разтегляхте лицето си в усмивка, т.е. задействахте мускулите. 

Не само емоциите са способни да управляват тялото, а и мускулите са в състояние да управляват емоциите. Тук действа принципът на обратната връзка. Започвате да се усмихвате произволно и ви обхваща истинска радост, вие самите я предизвиквате с усмивката си. 

Да, вие сте готови да направите съвсем правилен извод: мускулите на тялото - „мускулният корсет“ са инструмент, който ще използвате, за да задействате самовъзстановителните процеси на организма си. С помощта на мускулната система лесно ще управлявате тялото си. Каквото и да правите, в каквото и състояние да се намирате, рефлексите работят. 

Можете да изпитвате най-различни емоции, когато се трудите (например пишете нещо или чертаете), но ръцете ви изпълняват своята работа. Слагате залък в уста, дори трохичка - през това време може да се ядосвате, да се карате, челюстите ви все едно ще действат, ще дъвчат. 

В мислите ви може да е хаос, а ръцете и мускулите ви в това време автоматично изпълняват програмата си. Клетките са получили заповед: да гладят бельото, да търкат с ютията - и толкоз! Мускулите изпълняват, а вие можете или да пеете от радост, или, обратното, да плачете от яд. 

Мускулите са вашият верен помощник и щом вие pазчитате на тях, какви трябва да бъдат? 

Правилно - силни, развити. Мускулите са вашето второ сърце. Ако те са отпуснати, меки - и сърцето ще е слабо. Третото ви сърце - това са вашето съзнание, вашите мисли. Ако второто и третото „сърце“ не работят, натоварването върху основното сърце значително се увеличава. Сега ясно ли ви е как да възстановите сърцето си? 

От: „Десетте златни правила на щастието“, Юрий Хван, изд. „НСМ-Медиа“
Картина: DALL-E