Фестивалът Burning Man - наяве като насън

През септември, сърцето на пустинята Невада се превръща в сюрреалистична сцена на ежегодния арт-фестивал Burning Man. За осем дни, животът на участниците в това грандиозно събитие става истинска приказка. Цяла година те се подготвят да се превърнат в онова, за което мечтаят – невероятни персонажи, ярки герои, участващи както в собствени, така и в лабиринт от съвместни пърформанси.

Всичко започва през 1986 година, когато няколко приятели изгарят 3-метрова дървена фигура на човек. Това спонтанно действие се превръща в традиция и постепенно добива все по-голяма популярност. Фестивалът се прославя като най-горещата творческа забележителност на Невада – място, където изкуството среща свободата. Думите са твърде немощни, за да опишат този невероятен взрив от артистичност в сърцето на пустинята. А кой не би искал да попадне в чудният му свят?

Скулптурите

Една от главните скулптури на арт-фестивала Burning Man 2014 "Обятия".

1

© luke.me.up

Всяка скулптура е символична и отразява духа на празника. А всичко е преходно, затова без изключение, всички произведения на изкуството биват запалени, съпътствани от шествия, концерти и музиката на ди-джеи.

Скулптурата "Невидимият"

2

© lukemeup

Скулптурата "Сърце"

3

© Anna Newman

"Храмът на Слънцето"

4

fest300.com

Инсталацията "Пътят на коприната"

5

© lukemeup

Главната фигура на фестивала "Горящият човек"

6

© Michael Holden

Мобилната инсталация "Вождът на Маите".

7

© luke.me.up

Правилата

По време на провеждане на фестивала, на неговата територия е напълно забранено използването на пари и придвижването с транспортни средства – изключение правят единствено велосипедите и подвижните инсталации. След приключване на фестивала, всички следи от провеждането му трябва да бъдат заличени напълно. Повечето участници са единодушни, че като сила на емоциите и енергията, това преживяване на може да се сравни с никое друго по света.

8

© Trey Ratcliff

9

© Trey Ratcliff

Арт-обекти на фестивала Burning Man 2012

Скулптура "Вечното завръщане"

10

© Neil Girling

Инсталацията "Супер-басейн"

11

© luke.me.up

"Танц", Burning Man 2010

12

© James Addison

Скулптура "Истина и красота".

13

© Trey Ratcliff

Хората

Светът на денонощните пърформънси, инсталации и номадски галерии, привлича десетки хиляди представители на изкуствата – от обикновени художници и музиканти, до авангардни дизайнери, скулптори и архитекти-експериментатори. И да, повечето от тях изглеждат доста необичайно.

14

galleryhip.com

15

© luke.me.up

16

© Jonathan Clark

17

© Ludovic Ismael

18

© Jonathan Clark

19

© Eric Zumstein

20

© Scott London

21

© Scott London

22

© Ludovic Ismael

23

© Александра Дивиткина

24

galleryhip.com

25

© Trey Ratcliff

2543 Преглеждания