Да превърнеш лудостта в изкуство ~ Яйои КУСАМА

От 10-годишна Яйои Кусама рисува точки. Родителите й са богати и консервативни японци, които я малтретират физически и психически. Разбира, че нещо не е наред, когато цветята започват да придобиват човешки лица, когато животните започват да й говорят, а орнаментите върху покривката - да се размножават до безкрайност. Намира спасение в рисуването. Рисува точки, точки, точки... до безкрайност. Стандартните платна не й стигат, често точките излизат извън картината, покриват пода, стените, дрехите й, всичко около нея. Чрез непрекъснатото повтаряне на едно и също действие укротява лудостта си и заглушава халюцинациите.

През 1977 г. решава да постъпи в психиатрия в Токио. И в момента е там. Често бива обвинявана, че използва болестта си, за да стане известна, но по-често я боготворят заради умението да укротява лудостта си посредством изкуството.

Днес, на 86 години, Кусама е най-популярната художничка в света. Картините й се продават за милиони. Според публикацията на вестник The Art, който се позовава на събраните от музеите данни относно посещаемостта, за 2014г. през експозициите на картините и инсталациите й в Централна и Южна Америка са преминали над два милиона души. Посетителите се редят с часове, за да засвидетелстват любовта си към японската художничка, чиято кариера продължава повече от 6 десетилетия.

Светът  полудява по нея, а тя продължава да е обикновен пациент на психиатрична клиника. „Толкова обичам да рисувам, че нищо друго няма значение. Аз съм само една точка в този свят“.

Снимки ~ Yayoi Kusama; David Zwirner

20696 Преглеждания