Децата и животните са единствените невинни същества ~ Чарлс Бъртън БАРБЪР

Чарлс Бъртън Барбър е отгледан в морския курорт Грейт Ярмут, популярен за викторианските семейства, и очевидно щастливите спомени от детството са му помогнали да се превърне в толкова успешен викториански художник, специализирал се в рисуването на дечица и техните домашни любимци.

Високата оценка, която получава за уменията си, му печели членство в Кралският институт на маслените художници през 1883 година.

Изключителният му талант да рисува сантиментални портрети на кучета привлича вниманието и благосклонността на любителката на животни кралица Виктория, която го прави придворен художник. Едно от най-красивите му произведения е Марко – красив померан, който тя купува по време на екскурзия до Флоренция, Италия, през 1888 година.

Marco on the Queen’s Breakfast Table by Charles Burton Barber, 1893

Queen Victoria with John Brown, 1894

Изобразяването на животни с човешки емоции е запазената марка на викторианския художник. Определено знае как да предава изражения като вълнение, копнеж, тъга и да направи така, че да изглеждат напълно естествени.

Следващите две картини „В немилост“ и „Особена пледоария“ са две от най-известните картини на художника. Можете да забележите, че едно и също малко момиченце бърше сълзите си в едната картина, а в другата виновно понася наказанието си за палавото си поведение. Във всяка картина, Барбър успява да улови специалните отношения между кучетата и децата. Малкото кученце споделя наказанието на момиченцето, а бордър колито сякаш моли родителите й да й простят и да отменят наказанието.

In Disgrace

A Special Pleader, 1893

Търсенето на картините му се увеличава значително с всяка изминала година. „В немилост“ се продаде в Кристис за 639 964 долара през 2007 година, а „Особена пледоария“ за 442 500 десет години по-рано.

Sweethearts, 1890

Time to Wake Up, 1883

The New Keeper, 1888

Girl with Dogs, 1893

No ride today

Trust, 1888

Off to School, 1883

Coaxing Is Better

Suspense, 1894

The Hiding Place, 1891

A Mischievous Puppy, 1886

The Little Baker With Her Two Assistants

Not Much Wrong

The Rivals

A Monster, 1866

The New Whip

Изображения: en.wikipedia.org, pinterest.com

11005 Преглеждания