Пънк-художникът, който рисува котки и луди бабички

Един от най-популярните художници в руското Интернет пространство рисува неугледните прояви на руския манталитет: в картините му мили наглед котета съжителстват с таласъми и обезумели старици. Вася Ложкин е една от ъндърграунд сензациите на съвременна Русия. Той не е номиниран за престижни награди за изкуство и не е показвал творбите си в Третяковската галерия, но социалните мрежи са изключително любезни към сатиричните му произведения.

Той е на 40 години, а рожденото му име е Алексей Куделин. По образование юрист, а по професия – художник, който не умее да рисува, музикант, който не знае нотите, и блогър, който няма претенции за литературен талант. Макар че се занимава с музика от дете и създава собствена пънк група, популярност му носи не тя, а картините му. Ложкин се смята за пънкар в живописта.

Главните герои в картините му са една рижа котка и злобна стара бабичка. Котката се радва на огромна популярност в Интернет (както и сред купувачите), а бабата е както наследство от руските приказки за Баба Яга, така и материализиран събирателен образ на проклетата съседка. Освен тях в света на Ложкин живеят мечки, зайци, прасета и разни зверове, небръснати пияни мъже и други таласъми.

Картините на Вася са зла сатира на съвременната действителност, която се надсмива на човешките пороци, икономическите санкции, политическата несвобода и съветското наследство. Понякога Ложкин илюстрира афоризми, анекдоти, фрази от филми, лозунги от съветски плакати или изтъркани клишета. В творбите му си тече една универсална мрачна линия, а понякога има място и за лирика.  

Всички свои герои художникът рисува, гледайки себе си. Буквално взема огледалото, изкривява лицето си, изопачава чертите и от това излиза един голям автопортрет. Друг източник на вдъхновение за художника са крайградските влакове, в които в миналото се е возил много, докато живеел в малкото подмосковско градче Солнечногорск. Тогава винаги носел със себе си скицник, и ако някой образ излезел достатъчно забавен, измислял сюжет за него. Може би от само себе си се ражда само котката – национално животно, което обитава едва ли не всеки селски дом в Русия.

Споделено от: "Руски дневник"
Илюстрации: vasya-lozhkin.ru

6932 Преглеждания