В условията на демокрация изкуството принадлежи на народа ~ Норман РОКУЕЛ

Норман Рокуел (1894 ~ 1978) e американски художник и илюстратор, почти непознат в България. Неговите произведения се открояват с особена изразителност и характер, който спокойно можем да наречем „американски“.

Рокуел е роден в Ню Йорк и още докато учи в „Академията за дизайн“ създава първите си рисунки за списание St. Nicolaus. След завръщането си от фронта в края на Първата световна война започва да работи за седмичното списание Saturday Evening Post, за което в продължение на четиридесет и седем години създава стотици корици. Илюстрира над 40 книги, сред които романите на Марк Твен „Том Сойер“ и „Хъкълбери Фин“ през 1935 г., рисува портрети на известни личности и картини, отличаващи се с особен заряд.

През 1957 г. Търговската палата на САЩ го определя като един от „Великите живи американци“.

Norman Perceval Rockwell (February 3, 1894 ~ November 8, 1978)

Той е особено противоречив художник. Стилът му и художествените му методи са силно критикувани, критиците често отказват да признаят значението му в американското изкуство. Докато някои го наричат „Дикенс на четката” – поради повтарящите се илюстрации с деца, се появяват и саркастични коментари, най-известният сред които е на Владимир Набоков, който нарича картините му банални и заявява: „Салвадор Дали е брат близнак на Норман Рокуел, отвлечен от цигани в своето детство”.

Норман Рокуел отговаря на тези и подобните коментари така: „ Аз не искам да рисувам за малцината, които могат да видят моите творби в музей, защото вярвам , че в условията на демокрация изкуството принадлежи на народа. Искам моите картини да бъдат публикувани“.

Неговите илюстрации повлияват силно масовата култура в Щатите, и в същото време са нейна еманация, и това продължава и до днес. Филми като „Форест Гъмп“ и „Полярният експрес“ са силно повлияни от неговата естетика, в нови списания се правят корици по негови рисунки, а двама от най-големите му почитатели и колекционери на картините му са режисьорите Джордж Лукас и Стивън Спийлбърг, които организират и изложби с картините му, които притежават. Освен това в САЩ има два музея, които показват неговото изкуство.

През 2013 година три негови картини бяха продадени за общо около 60 млн. долара на търг в аукционната къща „Сотбис“.

Christmas Homecoming

The Tattooist, 1944

Freedom From Fear, 1943

Runaway, 1958

The problem we all live with, 1963-1964

Sunday Morning

Breaking Home Ties


He Is Going to Be Taller than Dad

After The Prom

The Dugout

Eye Doctor

Facts Of Life

Doctor

Construction Crew

Freedom From Want

Home for Christmas

Homecoming Marine

Saying Grace, 1951

Painting the little House, 1921

Jury

Happy Birthday, Miss Jones, 1956

Reading Book

Shiner

Soda Jerk

Boy and Girl gazing at the Moon, 1926

Doctor and The Doll


A Scout Is Helpful, 1941


Girl at Mirror, 1954

Telephone Conversation

Going and Coming, 1947

Going and Coming, 1947

Discovery

Dewey V. Truman

Armchair General (Man Charting War Maneuvers)

14281 Преглеждания