Защо саркастичните личности са сред най-интелигентните

„Иронията е необходим естетически компонент на мисленето.“ ~ Салвадор Дали

Иронията и сарказмът помагат на хората да превъзмогнат трудностите на реалността, в която живеят, да облекчат болката си от незарасналите рани, като накарат околните да погледнат на нещата от забавната им страна.

Ключът към добрия хумор обикновено се крие точно в тях, затова и са оръжието на най-добрите комици в света (справка – Джордж Карлин). Сарказмът и иронията обикновено са най-точният начин да се преодолеят съществуващи и очевидни противоречия, макар че, това често може да бъде съпроводено с неприятни, нежелани усещания и дискомфорт за околните. Абсурдността в мисленето и действията на заобикалящите ги е най-мощният стимулатор за саркастичните личности (справка – Уди Алън). За тях е непоносимо мъчение да наблюдават такива явления и да останат безучастни, спестявайки коментар.

Обикновено хората обичат сарказма, стига да не е насочен към тях. Забавно е да наблюдаваш на „чужд гръб“ прикрита обида или критика, поръсени с голяма доза чувство за хумор. И макар да не е ядрена физика и е достъпно за всеки, за умението да правиш остри и точни коментари, е необходима интелигентност над средното ниво. Това е и причината да се смята, че саркастичните и ироничните хора са сред най-умните, които можете да срещнете. С какво се отличават саркастичните личности:

САРКАСТИЧНИТЕ ЛИЧНОСТИ ЛОВКО СЪЧЕТАВАТ ХУМОРА С ОБИДАТА

Сарказмът в забележките им обикновено има двойно значение: думи, които са обидни, но в същото време и са забавни. Необходима е интелигентност, за да успееш да прикриеш своите обиди и критики така, че да звучат безобидни и смешни. Най-често слушателят започва да се смее в първата секунда, но само след няколко минути има вероятност да прозре, че всъщност се опитват да му кажат нещо важно и не чак толкова ласкаво.

НЕ МОЖЕШ ДА ИМ „ХВЪРЛЯШ ПЯСЪК В ОЧИТЕ“

Те притежават способността да разбират състоянието на ума и емоциите, които произлизат от него, и това им позволява да четат в околните като в отворена книга. Те са в състояние да разчитат различните изражения на лицата на хората и знаят точно какво ще им помогне да предизвикат емоционален отговор. Много вероятно е да ви подметнат нещо саркастично, когато знаят, че криете нещо от тях, надявайки се да ви стреснат.

ТЕ ОТЛИЧНО РЕШАВАТ ПРОБЛЕМИ

Саркастичните хора използват сарказма, за да си помогнат при извличането на творчески решения при решаването на проблеми. Мозъците им работят по такъв начин, който прави възможно извличането на максимума от капацитета му при намирането на отговорите на проблемни ситуации и всякакви главоблъсканици по творчески и заобиколни пътища, в които нормалния човек би се препънал.

МИСЛЯТ БЪРЗО

Сарказмът е ясен, точен и бърз коментар. Саркастичните личности мислят бързо, мозъците им често работят много по-усилено, отколкото тези на останалите хора. Те мигновено намират остроумни и хитри отговори, поради което често звучат грубо и неприятно, но поне са находчиви в забележките си.

ТЯХНАТА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ СЕ ПРЕДАВА И НА ОКОЛНИТЕ

Тъй като саркастичните хора имат по-сложен начин на мислене и общуване, те влияят на хората около тях по положителен начин. Да бъдеш в постоянен контакт със саркастичен човек изисква от вас да мислите по-критично, за да се справите с техния начин на мислене, което от своя страна ще ви помогне да станете по-умни. Или поне по-внимателни.

И най-важното: Любимото нещо на саркастичните хора е да успеят да намерят човек, който да се окаже на нивото на тяхното остроумие и да успее да им отвърне със същото, подобаващо.

Но и тук си има капан. Както умно отбелязва Симон Салватори: „Сарказмът също трябва да бъде използван мъдро. Сарказмът може и да направи живота ти по-лесен, но няма да го направи по-малко глупав. Иронията лесно запълва дупки. Забавното и сериозното, ироничното и трагичното  –  като две страни на една и съща улица. Трябва да си способен да пресичаш от едната на другата, и да можеш да вървиш и по двете. Ако винаги иронизираш, неминуемо се превръщаш в клоун. И иронично, но ставаш скучен.“

Изображения: Matt Collander

32537 Преглеждания