Почти всеки човек в някакъв момент от живота си развива психическо разстройство

Според най-новите изследвания, публикувани в Scientific American, почти всеки човек в даден момент от живота си ще развие психическо разстройство, но при повечето – временно.

Повечето от нас познават поне един човек, който се е борил със смущаващо психическо заболяване. Независимо от това обаче, тези епизоди обикновено се смятат за странни и дори за срамни. Най-новите изследвания показват, че психичните заболявания са толкова чести, че почти всеки ще развие поне едно диагностицируемо психическо разстройство в даден момент от живота си.

Повечето от тези хора няма да получат лечение, въпреки че техните взаимоотношения, работа и лична удовлетвореност от живота силно ще страдат. В същото време, малкото хора, които не са склонни да развият такова разстройство могат да дадат отговор на изследователите по въпроса какво е необходимо, за да се запази психическото благосъстояние трайно.

Епидемиолозите отдавна знаят, че във всеки момент около 20-25 % от населението страда от някакво психическо заболяване, което означава, че тези хора изпитват психически затруднения, достатъчно тежки, за да нарушат функционирането им на работното място, в образованието или в личните връзки. Обширни национални изследвания, проведени от средата на 90-те години на миналия век до началото на 2000-та показват, че много по-висок процент, близо половината от населението, ще преживее психическо заболяване в даден момент от живота си.

Тези проучвания са мащабни, включват хиляди участници, представителни за СА Щ по възраст, пол, социална класа и етническа принадлежност. Но в същото време са и ретроспективни, което означава, че разчитат на точното припомняне на чувствата и поведението на изследваните лица за месеци, години и дори десетилетия назад. Човешката памет е грешна и съвременната наука демонстрира, че хората са известни с непоследователните си спомени за собствената си история на психичното си здраве.

Новото проучване, публикувано по-рано тази година в списание Journal of Abnormal Psychology (самото име предполага остаряло разбиране на разпространението на психичните заболявания), използва различен подход за оценка на тежестта на заболяването. Вместо да искат от хората да си припомнят миналото, се изследват отблизо едно поколение от новозеландци, всички родени в един и същи град, от раждането им до средата на живота. Провежда се задълбочена проверка на всеки няколко години, за да се оценят доказателствата за психични заболявания.

Изследването показа, че ако проследите различни хора във времето и ги преглеждате редовно, използвайки прости, базирани на доказателства способи, процентът на хората, които развиват диагностицируемо психично заболяване по време на живота си, скача до над 80%. В това проучване само 17% от участниците не развиват разстройство до средна възраст.

С други думи, от изследването става ясно, че е по-вероятно да развиете душевно заболяване, отколкото диабет, сърдечно заболяване или какъвто и да е вид рак. Тази констатация е потвърдена от данни на други подобни групи в Нова Зеландия, Швейцария и САЩ.

В случай, че развиете психическо разстройство, повечето хора ще предположат, че ще го имате за цял живот. Най-новите изследвания показват, че за най-често срещаните психологически оплаквания това просто не е вярно.

 „Същественият компонент на онова, което ние наричаме разстройство, е че е краткотрайно, не толкова тежко и самоограничаващо се“, казва Джон Хорууд, психиатричен епидемиолог и директор на Дългосрочно проучване за здраве и развитие в Крайстчърч в Нова Зеландия.

Това звучи като добра новина. Според Джейсън Сийгъл, професор по социална психология в университета Клермонт, хората са по-съпричастни и помагащи, когато вярват, че здравословните проблеми на приятел или колега са временни.

А хората с психични заболявания определено се нуждаят от подкрепа. Дори краткотрайни или самоограничаващи се, разстройствата могат да причинят опустошение в живота на човек. За да бъде класифицирано като заболяване, „индивидът обикновено трябва да отговаря на доста строги критерии за симптоми“, казва Хорууд. „Трябва да има съществено нарушение на функционирането.“

За някои новите статистически данни за нивата на психичните заболявания могат да звучат като свръх-медикализация на „нормалния“ човешки живот. Застъпниците хората с „опасения за психичното им здраве“, са склонни да отхвърлят това виждане. „Не съм изненадан от тези констатации“, коментира Пол Гионфриддо, президент на „Психичното здраве Америка“, национална група за застъпничество. Неговата организация смята, че психичните заболявания са често срещани, „макар и не винаги трайни“. Преди три години организацията му стартира уеб базиран способ, който позволява на хората да се диагностицират за възможни психологически разстройства. Оттогава над два милиона души са го използвали, като над 3000 души на ден вече се регистрират, за да разберат дали състоянието им може да бъде лечимо.

„Работната група за превантивни услуги в САЩ“ понастоящем препоръчва редовен преглед за психично здраве за всички над 11-годишна възраст. „В момента, в който признахме значението на ранната намеса при рак, диабет или сърдечно-съдови заболявания, е нужно да признаем, че психичните също имат нужда от ранна намеса“, казва Гионфриддо. „Това трябва да бъде толкова рутинно за възрастния индивид, колкото и проверката на кръвното налягане. Да си скриваме главите в пясъка и да чакаме катастрофата не е план за здравеопазване.“

Друго, което е важно е, че хората, които никога не развиват психично разстройство, тези които се радват на това, което наричаме „трайно психично здраве“, всъщност са доста забележителни. Тези хора могат да бъдат еквивалент на здравето на столетниците: хора, които по някакъв начин успяват да победят съдбата и се радват на добро здраве много по-дълго, отколкото може да се очаква. Прекрасно би било да се изследват психично здравите личности, за да се разбере как може да се помогне на повече хора да се наслаждават на живота като тях.

Кои са тези необикновени хора? Изследователите откриват, че хората с трайно психично здраве се отличават с две неща. Първо, те нямат семейна история на психични заболявания и притежават това, което наричаме „благоприятни“ личностни характеристики. Още от петгодишна възраст, индивидите, които са се справили до средата на живота си без епизод на психическо разстройство, са имали тенденцията да показват по-малко отрицателни емоции, да се чувстват по-добре сред връстниците си и притежават по-голям самоконтрол. За някои може да е удивително, но тези хора не са били по-богати, по-умни или повече физически здрави от своите връстници, поне не в детска възраст.

В крайна сметка, най-важното откритие от най-новите изследвания показва, че да се опасявате за психичното си здраве е нормално. Обществото трябва да започне да гледа на психичните заболявания като на счупване на крайник, бъбречна криза или обикновена настинка – като част от нормалното износване, в резултат от живота. Признаването на тази универсалност може да ни позволи най-накрая да започнем да отделяме достатъчно ресурси за диагностициране, лечение и предотвратяване на психичните заболявания. Това също може да ни помогне да улесним себе си и близките си, когато неизбежно се сблъскаме с този вид трудности по пътя си.

Източник: Scientific American
Картини: Francis Bacon (28 October 1909 ~ 28 April 1992)

20731 Преглеждания