“Когато сте обзети от нерешителност, най-доброто, което можете да направите, е правилното, а на второ място остава неправилното. Най-лошото, което можете да направите, е нищо.” ~ Теодор Рузвелт

Кевин Хоган е доктор по психология и автор на почти двадесет книги. Той е експерт по въпросите на езика на тялото и тези за несъзнателното въздействие към ББС и Ню Йорк Поуст. Ключови фигури от Белия дом често се обръщат към него за анализ. Той е динамичен, известен оратор, консултант и преподавател, който знае какво означава думата „успех“ и какви са тайните за постигането му.

Защо някой би се съпротивлявал на живот, изпълнен с успехи? Защото не сме настроени за промяна. Става ни прекалено удобно и нямаме желание за промяна. Всички обичаме познатото и удобствата. Те ни карат да се чувстваме добре. Внасят спокойствие в живота ни.

За да успеете, трябва да излезете от зоната на удобствата. Ако не изпитвате издръжливостта си и не правите различни неща, започвате да деградирате. Изпадате в пълен застой. Това е равносилно на провал.

Замислете се какво правите, когато сте в зоната на удобствата. Седите си спокойно и откривате удоволствие в мисловната леност или в до болка познатия живот. Започвате да очаквате нещата да се случат сами. Хората често си мислят, че трябва да чакат в удобно за тях положение светът да се върти около тях.

Подобен начин на мислене унищожава напредничавия дух... и сигурността на онези, които зависят от човека, излегнат на удобния стол. Нагласата за удобства е враг на постиженията и сигурността.

Няма такова нещо като успех, постигнат за една нощ. Успехът не чука сам на вратата ви. Не и когато сте будни. Казано съвсем просто, успехът ви зове да излезете, да убиете нещо и да го завлечете у дома. Ако искате нещо, вървете да го хванете. Нито едно животно няма да потропа на вратата на неандерталеца и да каже: „Човече, време е да ме убиеш, за да имаш храна за следващата седмица. Надигни се, грабни копието... хайде“. Подобни неща просто не се случват.

Да действате означава да изгубите удобствата си. Приемете този факт. След това изберете да не се чувствате чак толкова удобно.

Страхът може да е от най-осакатяващите, неподатливи, парализиращи и ужасяващи чувства, които ще изпитате, ако му се оставите. Ако страхът от провал ви парализира, значи трябва да преразгледате егото си. На кого му пука, че сте се провалили?

Оптимизмът, който се гради върху реалността, означава, че не приемате пораженията лично. Да, може вината да е изцяло ваша за загубата на нещо. Само че това не означава, че вие сте проблемът. Допуснали сте грешка. Голяма работа.

Повечето хора вече имат богат опит по отношение на бездействието. Това е ключов фактор за причината, поради която не са постигнали по-голямата част от мечтите и целите си.

Да определите посока и да предприемете действия, за да поемете натам, опира до това да инвестирате в себе си. Ако инвестираме в личния си напредък и развитие, ние започваме да разбираме и себе си по-добре, и стремежите си, и собствения си потенциал.

Ако инвестираме в здравето си /психическо, физическо, емоционално и духовно/, ставаме по-силни и си осигуряваме възможността непрекъснато да постигаме значими резултати.

Ако инвестираме в кариерата си, като влагаме най-доброто от себе си, като продължим образованието си и се стремим към напредък в дълготраен план, ще печелим повече пари, ще получим по-голямо задоволство от работата и ще имаме повече възможности за успех.

Ако инвестираме във връзките си, като заложим на отношенията и прекарваме повече време с онези, които обичаме, връзките ни стават по-стабилни и се превръщат в пълнокръвни взаимоотношения, които обогатяват живота ни. Същото важи и за всичко, което вършите, независимо дали работите над предпочитанията или задълженията си.

Искате ли да ви оперира хиругрг, който не е насочил пълното си внимание към онова, с което се занимава?

Искате ли да ви вози таксиметров шофьор, който не внимава?

Искате ли да ви бъде поднесено ястие, наполовина сготвено?

Защо резултатите, които постигате в живота си, да са по-маловажни? Инвестирайте в себе си. Инвестирайте във всяка своя крачка – инвестирайте напълно всеотдайно, разумно и безотказно.

Повечето хора не са такива в живота, каквито биха искали да бъдат. Вие може и да сте, но може и да не сте, в това няма нищо лошо. И в единия, и в другия случай вие сте отговорни за това, което сте. Решенията, които вземате, са вашите решения.

Понякога се случват неблагоприятни неща, за които не носите вина, те застават на пътя ви и имате чувството, че ви заключват като в затвор. Може дори да се почувствате като в капан. Станало е така заради непредвидената случка, не заради решението, което сте взели.

В повечето случаи лошите неща, които се случват в живота, имат сила, ако не им се противодейства.

В това отношение на хората им липсва способността да анализират пътя си до настоящия момент и без точен анализ ще повярват, че единствено решенията, които вземат от днес нататък, ще окажат влияние върху бъдещето им.

Не е вярно. Решенията, които сте вземали години наред, са ви довели до днешния ден, а много от тях няма да успеете никога да забравите.

Днес един от най-големите рискове, който спира хората да действат и да осъществяват мечтите си, няма нищо общо със страха, че могат да изгубят живота си, крайник или богатството. Рискът, който пречи на мнозина да действат в посоката на мечтите си и да направят необходимото, е притеснението какво ще кажат хората. Многократно ставаме свидетели как правим нещо /или не правим нищо/ заради онова, което ще си помислят хората. Затова има фалити, нещастни хора и незавършени задачи.

Човекът, постигнал истински успех, казва: „И какво от това?“ В край на краищата, няма значение какво мислят хората, важни сте вие. Вие ще живеете с успеха или неуспеха си.

Превръщането на намеренията в дела е особено важно. Най-големият успех в света се осъществява, защото някой е направил нещо. Хората се учат от грешките или от провалите си и продължават напред. Вярата, че трябва да започнете от точката на съвършенство, спира мнозина от постигането на успеха, за който мечтаят.

Истината е, че човек не трябва да доведе всичко до съвършенство, важното е да започне. Не можете да чакате съвършените условия, защото те почти никога не съществуват. Не можете да чакате съвършеното време, защото то никога няма да настъпи. Налага се да вземете решение, за предначертаете пътя си и да поемете напред. По пътя можете да се приспособите, да съберете нова информация, да промените нещо, дори целта си, ако знанията се променят, важното е да направите първата крачка.

Човекът, настроен за успех, си позволява да мечтае. Често пъти има много мечти. Успехът е в действието, но възможността е в мечтите. Умът, настроен за постигане на успех, е много мощен благодарение на способността си да ражда нови идеи, нови възможности и нови мечти както за себе си, така и за света.

Хората, постигнали успехи, и онези, постигнали велики неща, вярват в себе си. Те са убедени, че правят нещо смислено и стойностно. Те се придържат към онова, в което вярват дори след като другите са престанали да вярват. Мисловната устойчивост, решителността и целенасочеността им помагат да постигнат онова, което искат. Спортистите често са на ръба на изтощението и болката, въпреки това не се отказват. Много успели предприемачи успяват да се преборят с липсата на средства, с липсата на ресурси, с липсата на подкрепа и много други трудности. Те се справят, защото в сърцата си знаят, че постъпват правилно и могат да победят. И накрая побеждават.

Бъдете готови да станете и да продължите отново, след като се провалите. Престанете да се интересувате какво мислят другите хора.

От Кевин Хоган: „Вземи се в ръце, приеми го лично“, изд. Ера

Изображение: Francis Bacon (1909 ~ 1992)
Снимка: salary.com