„Винаги помни, че силните са толерантни, а слабите - педантични.”

За победите и неизбежните разочарования по пътя към трудното щастие, с думите на бразилския психиатър, учен и писател от книгата му „Десет закона на щастието”.

Побеждавай загубите и разочарованията
„Да бъдеш щастлив не е случайност на съдбата, а жизнено важно завоевание.”

Да побеждаваш загуби и разочарования означава да превъзмогнеш болките на живота и да ги използваш за израстване, а не за саморазруха. 
Да премислиш трудностите. 
Да погледнеш от друг ъгъл на разочарованията. 
Да изваеш личността си, без да си велик скулптор. 
Да притежаваш смелост да побеждаваш, но и смирение да живееш.
Да осъзнаваш, че животът е голямо училище, но то не дава знания на този, който не умее да се учи... Да бъдеш вечният ученик.
Ако не превъзмогваш загубите и разочарованията, животът ти ще се люшка между щастливи моменти и периоди на дълбоки страдания.

Животът е прекрасен, но има и непредвидими препятствия.

В продължение на години практика като психиатър и психотерапевт, изучавайки тайните на човешкия разум, се убедих в следното: всеки човек, цар или сиромах, интелектуалец или неграмотен, преминава през трудни моменти. Толкова сме „изобретателни“, че ако нямаме проблеми, сами си ги създаваме.
Достатъчно е да почувстваш, че се нуждаеш от някого, и ще се натъжиш. Достатъчно е да обичаш и да имаш приятели, и ще се появят неразбирателствата.
Това не свидетелства срещу живота, а го превръща в поема. За много хора болката е проблем, но за мъдрите е училище. 

Съвети за преодоляване на загуби и разочарования

Трябва да сме наясно, че има неизбежни загуби и разочарования. Между другото, най-големите разочарования претърпяваме от хората, които обичаме най-много. Затова, ако искаш идеално семейство, приятели, които да не те разочароват и изключително симпатични колеги, най-добре ще е да се преселиш на Луната. 
Ако поради разочарование от себе си и от останалите хора, се изолираш от обществото, самотата ти ще бъде непреодолима. Винаги помни, че силните са толерантни, а слабите - педантични. Силните проявяват разбиране към околните, слабите ги критикуват.

Бъди решителен
„Умният човек се учи от собствените си грешки, мъдрият - от грешките на другите.”

Да бъдеш решителен означава да осъществяваш мечтите си, дори когато има рискове. Да се изправиш срещу проблемите, дори когато нямаш сили. Да вървиш по непознати пътища, дори без компас. Да вземаш решения, които никой досега не е посмял да вземе. Да осъзнаваш, че който побеждава без препятствия, триумфира без слава. Да не очакваш наследство, а да създадеш история...
Колко проекти си изоставил? Колко пъти страхът е блокирал мечтите ти?
Да бъдеш решителен не означава да очакваш щастието да те споходи, а да го постигнеш сам. 

Съвети към зрелите хора за реализация в живота

Изследвай непознатото. Освободи се от оковите на несигурността и излез извън зоната на удобството, свързана с твоите дипломи, статус и стари успехи. Навлез в лабиринтите на живота. Решавай проблемите и не допускай грешки в работата. Бъди различен, за да очароваш децата си, приятелите си, роднините, колегите. Ако искаш да имаш успех в емоционален, професионален и социален план, трябва да бъдеш предприемчив. Така ще грешиш много пъти, но това е цената на завоеванието. Няма победи без поражения, нито лаври без усилие.

Съвети за успех към младежите

Повечето съвременни млади хора нямат никакви мечти. Те нямат кауза, за която да се борят. Не са подготвени за социалните и професионални предизвикателства.
Успешно биха могли да увеличат броя на безполезните хора. 
Размърдай се! Постави си цели! Прави това, което никой не би дръзнал.
Мечтай много, мечтай възвишено, но стой здраво стъпил на земята. Не подценявай знанията си. Обичай училището си. Създавай си възможности.
След като ги създадеш, не се страхувай от провал. Ако се провалиш, не се страхувай да плачеш. Ако плачеш, премисли живота си и винаги продължавай напред.

От: „Десет закона на щастието”, Аугусто Кури, ИК. „Кибеа”, 2006 

Снимка: wikimedia.org