Само жената-майка е завършената жена ♥ Берт ХЕЛИНГЕР

„Децата са нейната гордост и нейната истинска красота. С тях тя излъчва друга светлина.“

Известният немски психолог, педагог и създател на груповия терапевтичен  метод „семейни констелации“ за главната роля на жените, назаем от книгата му „Медитации“ (ИК Жануа 98)

Жените са нещо различно. Като мъж мога да заявя това. Заявявам го с дълбоко разбиране. Какво би бил моят живот без жените? Какво бих могъл да направя за своя живот и за живота на мнозина други без тях? Наясно ли са жените със своето значение? Не се ли оставят понякога да бъдат въвлечени в неща, които ги карат да изглеждат като мъже и ги отклоняват от тяхното основно достойнство? Какво е предназначението на жената? Да бъде майка. В сравнение с една жена, която е майка, жените, които я гледат отвисоко, й отстъпват в много отношения. Само жената-майка е завършената жена. Никоя друга жена не постига повече и не е рискувала за живота повече.

Каква е ролята на мъжа до нея? Той й помага в майчинството и дели с нея грижите и отдадеността за децата. Обаче на заден план, като служи на нея и децата. Само когато има външна заплаха и е важно да се осигурят животът и оцеляването на семейството, той излиза пред жената и залага живота си, както тя залага своя при раждането. Тук той е равен на нея в службата си на живота.

Жената мисли различно от мъжа. Тя се различава от мъжа в това, че привежда дълбините на видимото в хармония. Тя възприема заобикалящия я свят по-внимателно, грижи се за него и го подхранва. Тя го пази по различен начин, радва му се и го оставя да вирее по различен начин. Тя забелязва, когато нещо е погрешно, и го привежда в ред. И при все това остава на заден план.

Някои биха могли да изтъкнат, че това противоречи на широко разпространената представа за жените, че искали да направят впечатление с тоалетите си, тъй като най-важното за една жена било да бъде красива. Донякъде това е вярно. Независимо от това тя предоставя първенството на мъжа особено ако има деца с него. Децата са нейната гордост и нейната истинска красота. С тях тя излъчва друга светлина. Ако погледнем жената до мъжа, кой от двамата държи другия за живота? Мъжът или жената? Кой по-добре се справя с живота без другия, особено на старини? Кой е и остава за другия извор на младостта? За мъжа по правило това е жената. Независимо от това, тя остава на заден план и предоставя първенството на мъжа.

Жените са религиозни. Докато на мъжете често са отредени главните роли в отделните религии, самите религии се осланят на жените. Те поддържат и съхраняват религиите.

Дълбоко в себе си те са в съзвучие с първопричината на живота, независимо от външните форми, в които тяхната вяра се проявява.

Жените са тези, които поддържат религията и я предават по-нататък. Жената по различен начин е свързана със смъртта. Дълбоко в себе си тя повече се родее с нея, така както по-дълбоко преживява живота със смъртта. Може би затова е религиозна по особен начин. Тя се грижи за живота и го пази.

Когато мъжът осъзнае това, как се чувства той и как се чувства жената? По един особен начин двамата постигат хармония с дълбоката същност на живота. Те смирено се изравняват с него. Заедно, по начин, който надхвърля техния съвместен живот, те стават едно завършено цяло.“

Откъс от книгата „Медитации“, Берт Хелингер, ИК Жануа 98
Снимка: lifehealingspace.com

6845 Преглеждания