Жената от картината ♥ „Търговка на чай” и триумфът на изобилието при жената ТЕЛЕЦ

„Търговка на чай” е една от най-емблематичните и характерни картини на големия руския художник Борис Кустодиев. Тя е неговият поглед към отиващото си минало. През гладната 1918 г. в студа и разрухата, болният художник мечтае за красота, пълнокръвен ярък живот и изобилие. Пищна, румена, доволна от живота красавица пие чай на балкона, а пред нея е изсипан рогът на изобилието - един ярък гастрономичен натюрморт, в който нищичко не липсва. На масата има прясно изпечен кекс, бонбони, грозде, ябълки, яркочервена сочна диня. Внушителният самовар блести тържествено, порцеланът е скъп, приборите сребърни, с инициали. Хубавицата е щастлива на фона на лазурното небе, а в далечината се виждат зелените простори и църквите с позлатени куполи. Дори гальовната котка изглежда напълно сита и мъркаща от удоволствие.

(Борис Кустодиев, автопортрет, 1904)

Носталгичното мечтание за пиршество на Кустодиев създава тази силно въздействаща картина. Жизнерадостното чувство и насладата от земните дарове са осезаеми за всеки, който спре очи на нея.

„Не зная дали съм успял да изразя в своите картини онова, което съм искал – любовта към живота, радостта и бодростта, любовта към родното, руското – това винаги е бил единственият сюжет в моите творби”, споделя Кустодиев, определян като един от най-големите майстори на руската живопис.

(„Купчиха за чаем”, 1918, Борис Кустодиев, Государственный Русский Музей)

Слънчевият пейзаж и доволната от живота търговка е класическа руска красавица. И изглежда при нея всичко е много позитивно – всякакви вкуснотии на масата, красива рокля, слънчев ден и мила котка. За Телците така изглежда пълноценният живот - изобилие, пълно щастие, добра компания. Внимателно се вгледайте в очите на тази героиня. Точно такъв е погледът и на жените Телци. Такива са те - доволни, радостни, готови да насметат по пътя си всеки, който попречи на това тяхно щастие. Те няма да се двоумят за нещо, което не им се нрави особено, защото бързат отново да седнат и да отпият от приятното си питие. И да се почувстват спокойни, честити и блажени. Животът е прекрасен.

Днес картината „Търговка на чай” е част от огромната колекция на Държавния Руски музей в Санкт Петербург.

Картини: Wikipedia

7288 Преглеждания