Титан в епохата на Ренесанса – живописец, архитект, скулптор, изобретател, филолог, инженер, химик, физик, биолог. Гениалните идеи и изобретения на Леонардо проектират живота на човечеството в продължение на четири века, а сред най-малко познатите негови творения са приказките и легендите, които той пише. За загадките на човешките чувства и светостта на разума, за съвършената красота на природата и песента на лебеда...

("Леда и Лебедът", 1503 - 1507)

§ Склонил грациозна шия към огледалото на водата, лебедът дълго се взираше в своето отражение. Той разбираше причината за тази умора и студ, пронизващи цялото му тяло, като през зимата.
Сега той със сигурност знаеше, че е ударил неговия час и е дошъл неизбежния миг за сбогуване с живота.
Перата му бяха така прекрасни и белоснежни, както в далечните години на неговата младост. Бе му се удало да запази неопетнена чистотата на своето облекло - през всичките житейски несгоди и изпитания, през зной и студ.
А сега, той беше готов спокойно и достойно да завърши дните си.
Извивайки красивата си шия, той бавно и величествено заплува към старата плачеща върба, под чиято сянка обичаше да изчаква летния зной.
Спусна се вечерта и залезът украси в пурпур водата на езерото.
В дълбоката вечерна тишина възцарила се наоколо, се чу лебедова песен. Никога преди лебедът не бе пял с такава прочувствена нежност и тръпнещ копнеж. Той пееше вдъхновено за любовта си към природата, небето, водата, земята...

– Лебедът пее, – шептяха запленени от прощалната песен рибите, птиците и всички обитатели на полета, гори и ливади. – Това е песента на умиращия лебед.

Тъжната нежна песен като ехо се растла навред и угасна с последните лъчи на Слънцето. §

* От "Сказки, Легенды, Притчи – Леонардо Да Винчи", изд. "Детская литература" 1983 г.
Изображения: wikipedia