Начетен мъж, велик военачалник и стратег, политик и писател, пожизнен диктатор на Римската империя. Гай Юлий Цезар е една от най-влиятелните и значими личности в световната история, подчинил живота и делото си на принципа „Побеждавай и прощавай”. Цезар извършва реформи, които стабилизират Рим и дават нови възможности за развитие – печели всички войни, които води, завладява Британия, с думите „зарът е хвърлен” минава река Рубикон и начело на армия прекосява границата на Рим, като така поставя начало на Гражданската война, която също печели. След победата над Помпей в нея, Цезар създава единна валута, валидна за всички римски владения, освобождава от данъци гражданите на Рим за една година, за да потуши инфлацията и прокарва редица закони, които позволяват на начетените люде да се включат в държавните и обществени дела на Рим. По негово време се ражда книгоподвързването, въвежда се и Юлианския календар, носещ името му. Екип от египетски астрономи и гръцки математици изчислили, че продължителността на една година е всъщност е 365 дни (плюс добавен по един ден на всеки 4 години, а не 355 дни, както било според слънчевия календар на Рим). Цезар, който имал дарбата да превръща враговете си в приятели, и приятелите си във врагове, загива тъкмо от ръцете на хора, които е победил и помилвал. 

(Peter Paul Rubens, Julius Caesar, 1619, Stiftung Preußische Schlösser und Gärten Berlin-Brandenburg, Berlin)

Veni, vidi, vici! - Дойдох, видях, победих! (така Юлий Цезар известил за победата си при Зела)

Зарът е хвърлен! (според историята, тези думи на Цезар са изречени на 10 януари 49 г. пр.н.е., когато решил да премине граничната река Рубикон и с това сложил начало на Гражданска война)

Често в нещастието, приятелите стават врагове.

Във войните често незначителните обстоятелства водят към големи промени.

Всеки сам кове съдбата си.

Победата зависи от доблестта на легиона.

Опитът е учител на всеки.

Бих изгорил и дрехата си, ако знаеше плановете ми.

Великите начинания не трябва дори да се обмислят.

Гостът не трябва да бъде обиждан.

При възникването на нови обстоятелства, слуховете често изпреварват фактите.

Най-страшният враг се крие там, където човек не гледа.

Одобрявам измяната, но не и изменниците.

По-добре да загинеш веднага, отколкото да живееш в очакване на смъртта.

Проправяме си път със сила.

Хората охотно вярват на това, което желаят. 

Задача на пълководеца – да побеждава както с ум, така и с меч.

По-лесно се намират хора, които доброволно отиват на смърт, отколкото такива, които търпеливо понасят болка.

И ти ли, Бруте, срещу мене? (предсмъртно възклицание на Юлий Цезар, отправено към неговия родственик и любимец Марк Брут, когото видял сред убийците си)

Изображения: History on the Net

* Peter Paul Rubens, Julius Caesar, 1619, Stiftung Preußische Schlösser und Gärten Berlin-Brandenburg, Berlin - The Leiden Collection